Başkan Joe Biden Salı günü Birleşmiş Milletler'e hitaben yaptığı konuşmada Afganistan'dan alelacele geri çekilmesini savunmayı planlıyor ve ABD'nin Çin'den kaynaklanan küresel bir soruna ve iklim değişikliğine odaklanmak için politikasını yönlendirmesi gerektiğini savundu. .
Biden, Ocak ayında göreve başlamasından bu yana Birleşmiş Milletler'de ilk kez boy gösterecek. Afgan'ın çekilmesi ve Çin'e karşı önemli bir müttefik olan Fransa'yı kızdıran bir Avustralya denizaltı anlaşmasını ele alması eleştirileriyle karşı karşıya .
Biden, Cumhuriyetçi selefi Donald Trump'ın yıllarca sürdürdüğü "Önce Amerika" politikalarının ardından ABD'nin dünyadaki ortakları için güvenilir bir müttefik olmaya devam ettiğine dair ikna edici bir dava sunmayı umuyor. Pazartesi akşamı BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeden önce, "Amerika geri döndü. Birleşmiş Milletler'e ve onun değerine inanıyoruz" dedi.
BM Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada Biden, "önümüzdeki on yılın neden sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, küresel toplum için geleceğimizi belirleyeceği konusunu ortaya koyacak.'' dedi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki gazetecilere verdiği demeçte, "son birkaç yıldan sonra ittifaklarımızı kuruyoruz" dedi.
Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın mesajının "Afganistan'daki savaşı sona erdirmek, savaşa odaklanan bir faslı kapattı ve ... maksatlı, etkili, yoğun Amerikan diplomasisine odaklanan bir fasıl açtı" olacak. ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi NATO müttefiklerini zor durumda bırakırken, Taliban'ın yıldırım hızıyla ele geçirmesi büyük bir küresel tahliye operasyonunu zorunlu kıldı.
Fransa ABD büyükelçisini geri çağırması
Geçen hafta Fransa, Avustralya'ya bir düzine dizel motorlu denizaltı tedarik etme planını baltalayan denizaltı anlaşması üzerine ABD büyükelçisini geri çağırdı.
Fransa, Biden, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın geçen hafta Avustralya'nın ABD teknolojisini kullanarak nükleer enerjili denizaltılar elde etme planını açıkladıkları için öfkelendi. ABD'li yetkililer, nükleer tahrikin Avustralya donanmasının daha uzun süre daha sessiz çalışmasına ve Hint-Pasifik'te caydırıcılık sağlamasına izin vereceğini söyledi.
Biden, konuşmasının ardından New York'ta Morrison ile buluşacak ve Salı öğleden sonra Washington'a döndükten sonra Johnson ile Beyaz Saray'da oturacak.
Endişelerini hafifletmek için önümüzdeki günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmek istiyor, ancak Beyaz Saray Biden'ın Avustralya ile anlaşmadan vazgeçme planı olmadığını söyledi.
Biden başkanlığının odak noktalarından biri yükselen Çin'e karşı koymak oldu. Yetkili Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Biden'ın bu haftaki toplantıları ve açıklamalarının, bunun "büyük güçlerle şiddetli bir rekabet dönemi olduğu, ancak yeni bir Soğuk Savaş olmadığı" mesajını göndermeyi amaçlayacağını söyledi.
Yetkili, ayrıntı vermeden Biden'ın ABD'nin iklim değişikliği ve COVID-19 aşı bağışları konusundaki taahhütlerini de artıracağını söyledi. Biden, Çarşamba günü Birleşmiş Milletler toplantısının marjlarında Beyaz Saray'dan sanal bir COVID-19 zirvesi düzenleyecek.
Biden, Cuma günü dört "Dörtlü" ülkenin - Avustralya, Hindistan, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri - liderlerinin Beyaz Saray toplantısına başkanlık edecek.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.