"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,2135 %0.03
36,9125 %0.37
2.547.524 %-0.868
2.919,02 -0,22
Ara
İşçi Haber Gündem Çin Ticaret Anlaşması

Çin Ticaret Anlaşması

Çin, Asya-Pasifik ticaret anlaşmasına katılmak için başvurdu

Çin, bölgedeki konumunu güçlendirmeye çalışırken önemli bir Asya-Pasifik ticaret anlaşmasına katılmak için başvuruda bulundu.

Hareket, ABD, İngiltere ve Avustralya arasındaki tarihi bir güvenlik anlaşmasının açıklanmasının ertesi günü geldi. Sonunda Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma (CPTPP) haline gelen pakt, Çin'in etkisine karşı koymak için ABD tarafından oluşturuldu.

Ancak, eski Başkan Donald Trump, 2017'de ABD'yi bundan çekti. Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin Yeni Zelanda ticaret bakanı Damien O'Connor'a bir mektupta serbest ticaret anlaşmasına katılmak için başvurusunu sunduğunu söyledi.

Yeni Zelanda, anlaşmanın idari merkezi olarak hareket ediyor.

Çin Ticaret Bakanlığı, Bay Wang ve Bay O'Connor'ın daha sonra Çin'in başvurusunu takiben sonraki adımları görüşmek üzere bir telefon konferansı düzenlediklerini söyledi. Orijinal Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP), o zamanki Başkan Barack Obama tarafından Çin'in Asya Pasifik'teki giderek artan güçlü konumuna meydan okumak için bir ekonomik blok olarak tanıtıldı.

Bay Trump, ABD'yi anlaşmadan çektikten sonra, Japonya, CPTPP'yi oluşturmak için müzakerelere öncülük etti. CPTPP, 2018 yılında Avustralya, Kanada, Şili, Japonya ve Yeni Zelanda dahil 11 ülke tarafından imzalandı.

Bölgesel ticaret düzenlemeleri


Haziran ayında İngiltere, CPTPP'ye katılmak için müzakereleri resmen başlatırken, Tayland da anlaşmaya katılmakla ilgilendiğinin sinyallerini verdi. CPTPP'ye katılmak, özellikle Kasım ayında 14 ülke ile Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) olarak adlandırılan farklı bir serbest ticaret anlaşmasına imza attıktan sonra Çin için önemli bir destek olacaktır.

RCEP, üyeleri arasında Güney Kore, Çin, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile dünyanın en büyük ticaret bloğudur.

Tarihi güvenlik anlaşması


Çin'in CPTPP'ye katılmak için resmen başvurduğunu açıklaması, İngiltere, ABD ve Avustralya'nın Pekin'in Asya-Pasifik bölgesindeki etkisine karşı koyma çabası olarak görülen tarihi bir güvenlik anlaşması başlatmasının ertesi günü geldi.

Sözde Aukus anlaşması, Avustralya'nın ABD ve İngiltere tarafından sağlanan teknolojiyi kullanarak ilk kez nükleer enerjili denizaltılar inşa etmesine izin verecek. Analistler, Yapay Zeka ve diğer teknolojileri de kapsayacak olan anlaşmanın Avustralya'nın on yıllardır en büyük savunma ortaklığı olduğunu söyledi.

Çin, Aukus'u "son derece sorumsuz" ve "dar görüşlü" olarak nitelendirerek eleştirdi. Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ittifakın "bölgesel barışa ciddi şekilde zarar verme ve silahlanma yarışını yoğunlaştırma" riskini taşıdığını söyledi.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *