"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3449 %0.34
37,0475 %-0.08
2.603.435 %1.698
2.980,65 0,15
Ara
İşçi Haber Gündem Daha fazla kurye robota ihtiyaç var

Daha fazla kurye robota ihtiyaç var

Pandemi, Çinli teknoloji devlerini daha fazla kurye robotu çıkarmaya zorluyor.

Önümüzdeki yıl Çinli devler Alibaba (9988.HK) , Meituan (3690.HK) ve JD.com'un (9618.HK) teslimat personeli saflarına binden fazla robot katılacak çünkü pandemi temassız hizmetlere olan talebi körüklüyor.

Şirketlerin 2022 yılına kadar aralarında 2000'den fazla robot çalıştırmayı beklediklerini söyleyen yöneticileri, robot yapma maliyetlerinin düşmesiyle de cesaretlendirildiğini söyledi.

Çin'de milyonlarca kurye hala 3 yuan (0,47 $) kadar daha düşük fiyatlara paketler teslim ediyor, ancak şirketler pandemi nedeniyle daha da kötüleşen bir iş gücü krizinin ortasında, 2013'ten itibaren dronların veya tekerlekli kutu benzeri robotların kullanımını araştırıyor.

Pekin ayrıca firmalara, artan talebi ve son teslim tarihlerini karşılamak için çabalarken kuryeler için dinlenme süreleri sağlamalarını emretti . Meituan'ın baş bilimcisi Xia Huaxia, "COVID-19 pandemisi robot dağıtım planları için büyük bir destek oldu" dedi. Gıda dağıtım devi, planlanan yıl sonu lansmanından önce, Pekin'de enfeksiyonların yüksek olduğu Şubat 2020'de robot hizmetini başlattı.

E-ticaret devinin otonom sürüş biriminin baş bilimcisi Kong Qi, JD.com'un da robot hizmetini başlatma planlarını öne sürdüğünü söyledi. Pekin'de bir Haziran 2020 lansmanını hedeflemişti, ancak merkezi Çin şehri kilitlendiğinden Şubat ayında Wuhan'da hizmeti kullanmaya başladı.

SINIRLAR VE FAYDALAR

Yine de, insan teslimat personeli, merdiven çıkamama gibi sınırlamaları olan robotlardan daha fazla. Ayrıca hız limitleri ve yol koşulları nedeniyle toplu konutlar ve okul kampüsleri gibi belirli güzergahlarda robotlara izin verilmektedir.

Robotlar ayrıca gıda yerine paketler gibi zamana daha az duyarlı ürünler sunmak için kullanılma eğilimindedir. 25 yaşındaki Zhang Ji, Pekin'deki ofisinin yakınında bir otonom araç tarafından teslim edilen bir paketi alırken, "İnsanların çok fazla yiyecek ve paket sipariş ettiği ancak aracın kapasitesinin sınırlı olduğu ofis alanları için verimlilik düşük" dedi.

Ancak taraftarlar, robotların daha düşük son kilometre teslimat maliyetleri gibi uzun vadeli faydalarını savunuyorlar. Michigan Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, tam ve kısmen otomatikleştirilmiş araçların şehirlerde teslimat maliyetlerini %10-40 oranında azaltabileceğini söyledi.

Şirket, Alibaba'nın son mil lojistik aracının Eylül ayı itibariyle 200.000'den fazla tüketiciye bir milyondan fazla sipariş verdiğini söyledi. 200'den fazla robot işletiyor ve Mart ayına kadar 1.000'e ve önümüzdeki üç yıl içinde 10.000'e sahip olmayı planlıyor.

MALİYETLER DÜŞÜYOR

Alibaba'nın otonom sürüşten sorumlu başkan yardımcısı Wang Gang, robot yapma maliyetlerinin, esas olarak mesafeleri ölçmeye ve araçların etrafındaki görüntüleri oluşturmaya yardımcı olan lidar sensörlerinin daha düşük fiyatları nedeniyle düştüğünü söyledi.

Alibaba ve JD.com, robotlarını yapma maliyetinin 250.000 yuan'ın (38.662 $) altında olduğunu ve düştüğünü söyledi. Yaklaşık 200 robot işleten JD.com, 2021'in sonuna kadar yaklaşık 1.000 birime genişlemeyi planlıyor.

Xia, Meituan'ın robotlarını üretmenin maliyetini 2020'de 600.000 yuan'a kıyasla bu yıl 400.000 yuan civarında gördüğünü söyledi. Xia, Meituan'ın robotunun 2025'te 200.000 yuan'dan daha ucuza mal olacağını, bu da endüstrinin 10.000'den fazla robotun toplu uygulamasını göreceğini söyledi.

Diğer ülkelerdeki teslimat firmaları da robotları test ediyor. Rus Yandex (YNDX.O) ve çevrimiçi yemek siparişi şirketi GrubHub, ABD üniversite kampüslerinde yiyecek dağıtmak için sürücüsüz robotları kullanmaya başlamayı planlıyor.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *