"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3402 %0.3
37,0395 %-0.14
2.608.102 %2.177
2.971,77 -0,15
Ara
İşçi Haber Gündem Lavın okyanusa ulaşmasıyla zehirli gaz paniği

Lavın okyanusa ulaşmasıyla zehirli gaz paniği

La Palma sakinleri, yanardağ lavları denize dökülürken eve kapanmalarını söyledi.

İspanya'nın La Palma adasında patlayan bir yanardağdan çıkan lav, Atlantik Okyanusu'na ulaştı ve zehirli gazların salınması ve patlamalar korkusunu artırdı.

Playa Nueva bölgesinde kırmızı-sıcak bir akımın suyla temas etmesiyle yükselen beyaz buhar bulutları görüldü. Bu, cildi ve gözleri tahriş edebilecek ve nefes almayı etkileyebilecek bir kimyasal reaksiyonu tetikleyebilir.

Kanarya Adaları'ndaki Cumbre Vieja yanardağı 19 Eylül'de patladığından beri yüzlerce ev yıkıldı. Lavların evleri, okulları ve bazı muz tarlalarını sarması nedeniyle yaklaşık 6.000 kişi tahliye edildi.

Lav, Salı günü geç saatlerde okyanusa ulaştı , Involcan Kanarya Adaları Volkanik Enstitüsü tweet attı. Ayrıca kıyı şeridinin bazı bölümlerinin çökerek patlamaları tetikleyebileceğine dair korkular da var.

Lavların suyla temas etmesi beklentisiyle üç sahil köyü daha önce kilitlendi.

İspanyol yetkililer, takımadaların kuzey Afrika kıyılarındaki en kuzeybatıdaki adası olan La Palma'yı afet bölgesi ilan ederek volkanik aktiviteden etkilenen herkese mali destek sözü verdi.

 

Lavın tehlikeleri


Lav okyanus suyuyla temas ettiğinde tembel - lav ve pus olarak bilinen bir gaz bulutu üretir. Sıcak lav daha soğuk deniz suyunu kaynatırken tembellik bir dizi kimyasal reaksiyonla oluşur.

Bilim gazetecisi ve volkanolog Dr Robin George Andrews, yanardağ ilk patladığında BBC'ye verdiği demeçte, "Bir hidroklorik asit buharı, su buharı ve kül parçaları oluşturuyor" dedi. "Açıkçası, nefes almak iyi değil."

Tembel tüyler göz, akciğer ve cilt tahrişine neden olabilir, ancak vatandaşlar mesafeyi korursa sorun olmaz dedi. Volkanik patlamaların da mümkün olduğunu ekledi, çünkü deniz suyuna giren lav, "volkanik döküntüleri fırlatabilecek bir düdüklü tencere durumu" yaratıyor.

Hawaii'de, 2018'de Hawaii kıyılarında bir turist teknesine lav bombası olarak bilinen bir erimiş kaya parçasının çarptığı ve 23 kişinin yaralandığı bir olay meydana geldi.

Yetkililer, insanları olası herhangi bir tehlikeden uzak tutmak için deniz de dahil olmak üzere lav çevresinde bir yasak bölge oluşturdu.

 

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *