Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 275 Bin taşeron işçisinin kadro mücadelesi devam etmketedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya kavuşamayan vatandaşlar, kadrolu olarak çalışan vatandaşlar ile aynı işleri yapmalarına rağmen, hem kadro hem de maş konusunda mahrum edilmişlerdir. Bu durum çalışanlar arasında huzursuzluk, ve iş konusunda bazı sorunlara sebep olmaktadır.
Kadroya kavuşamayan 275 Bin taşeron işçisi eşit işe eşit maaş talebin hükümetin çözüme kavuşturmaması, mağdurlar tarafından tepki çekmektedir. Seçim vaatlerinden olan taşerona kadro konusu seçimlerden hükümet tarafından dikkate alınmamaktadır. Vatandaşlar kadrolularla aynı işleri yapmalarına rağmen daha fazla çalışmaktadır.
Yıllardır kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalışan yaklaşık 500 bin işçi, 2018 yılında 696 sayılı KHK ile kadro hakkı verilmiştir. Fakat 696 sayılı KHK kamudaki sorunlu istihdam uygulamalarını bütünüyle ortadan kaldırılmamıştır. 696 sayılı KHK’daki kararnameye göre, geçici işçi olarak istihdam edilecek personel; en son hizmet alım sözleşmelerinde öngörülen dönem ve çalışma sürelerini geçmemek kaydıyla, 5620 sayılı Kanun'un 3. maddesi hükümleri çerçevesinde istihdam edilmeye devam edecektir.
TÜRK-İŞ Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Koop İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar sorunun biranönce yetkililer tarafından çözülmesini istiyerek:
“Geçici işçi kadrosunda yılda on ay çalıştırılan Milli Eğitim Bakanlığı işçileri, taşerondan kadroya geçen diğer kamu işçilerinden farklı olarak pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktalar. Bu arkadaşlarımız, yaşamlarını çalıştıkları işten elde ettikleri gelirle idame ettirmektedir. On aylık maaşı 12’ye bölerek yaşamaya çalışıyorlar. Yapılan bu adil olmayan uygulama nedeniyle, tek gelir kaynakları olan ücretten yılda iki ay boyunca mahrum kalıyorlar. Bu durum, gelecekten kaygı duymalarına, gelir elde edemedikleri iki ay boyunca geçimlerini sağlama konusunda sıkıntıya düşmelerine yol açıyor.” açıklamalarında bulundu.
VEDAT IŞIKHAN TAŞERONA KADRO İÇİN NE DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan taşerona kadro getirilmesi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Kendisine yöneltilen bir soruyu cevaplayan Bakan Işıkhan, taşerona kadro çalışmaları için Meclis'in yeni yasama yılını işaret ederken yeni soru önergesine verilen cevapta çalışmaların devam ettiğini söyemişti.
Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi için çalışmalar başlatılacağını söyleyen Işıkhan şunları kaydetti:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Anlaşma Protokolü"nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) KAmu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir"dedi.
KAMUDA KAÇ VATANDAŞ KADROSUZ OALRAK ÇALIŞIYOR?
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 744 bin 342 kamu taşeron işçisi (merkezi ve yerel yönetimlerde) kadroya geçirilirken, yaklaşık 275 bin işçi taşron işçi, kadro yapılandırmasının dışında kaldı.
TAŞERON İŞÇİLERİN ÖZLÜK HAKLARI NELERDİR?
1- Kıdem Tazminatı
2- Fazla Mesai Ücreti
3-Yıllık İzin ve Diğer İzin hakları
4- İşe İade Davası
5-İhbar Tazminatı
6- Ve diğer işçi alacakları
275 BİN TAŞERON İŞÇİ KADROYA KAVUŞABİLECEK Mİ?
Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçimlerden sonra taşerona kadro konusunun meclis'te yer alacağı müjdesini vermişti. Taşerona kadro verilmesini öngören yasanın yürürlüğe girmesi merakla beklenmektedir.