Belediye şirket, taşeron, KİT ve TYP işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.
Kadro bekleyen belediye şirket, taşeron, KİT ve TYP işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.
Seçim öncesi eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taşerona kadro sorununun çözüme kavuşacağını belirtmişti. Ancak seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanması üzerine yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan konuya dair bir açıklamada bulunmadı.
1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla heyecanlanan belediye şirket, taşeron, KİT ve TYP işçileri yine gündeme alınmadı. Pes etmeden yetkililere seslenemeye devam eden belediye şirket, taşeron, KİT ve TYP işçileri Kabine Toplantısı'na gözünü çevirmişken Meclis'ten kadro kararı alınmasını bekliyor.
Kadro bekleyen taşeron işçiler...
- Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
- Hastane bilgi işlem personelleri,
- Taşeron belediye şirket işçileri,
- ASM Grup Elemanları,
- VAKIFBANK güvenlikleri,
- Kamu çağrı merkezi çalışanları,
- Kiralık araç şoförleri,
- Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
- PTT taşeron işçileri,
- Taşeron itfaiyeciler
- TİGEM taşeron işçileri
- Kamu sosyal tesis çalışanları
- Türk Telekom taşeron firma çalışanları
- Zabıtalar
- PIKTES taşeron işçileri
- Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın ilk iş olarak uzun zamandır yüz binlerce insanın mağduriyetine neden olan taşerona kadro meselesini çözmesi bekleniyor. Taşeron işçiler 2. Torba yasa ya da KHK ile taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor.
1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla seçim öncesi vaatlerinin gündeme alınması bekleniyor. Bir an önce kadro hakkına kavuşmak isteyen taşeron işçiler sosyal medya platformlarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek kadro sözlerinin tutulmasını talep ediyor.
Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerine kadro Meclis'te!
Kadroya alınarak çalışma koşullarının iyileşmesini bekleyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri bakan ve milletvekillerinin açıklamalarını yakından takip ederken CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerle ilgili hazırladığı kanun teklifini Meclis’e sunmasıyla tekrar gündem oldular.
CHP'li Kara'nın sunduğu teklifte KİT’ler, özel bütçeli kamu kuruluşları, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde çalıştırılan taşeron işçilerin ve belediye şirketlerinde çalışan işçilerinin sürekli işçi kadrolarında istihdam edilmeleri ve ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora mezunu olup memur işi yapan işçilerin de memur kadrosuna geçirilmeleri istendi.
Düzenlemenin taşeron işçiliği sonlandırmadığına değinen Kara, teklifinde olan taşeron işçi modelinin yalnızca dönüştürüldüğüne dikkat çekti.
Teklifte şu ifade: “Belediyelerde üniversiteyi bitirmiş, ön lisans ya da lisans mezunu olmuş ve memur işleri yapan yurttaşlar bulunmaktadır. Eşit işe eşit ücret ve eşit statü ilkesi getirilmeli. KİT’ler, özel bütçeli kamu kuruluşları, kanunla kurulmuş birlik ve kooperatiflerde çalıştırılan taşeron işçilerin ve belediye şirketlerinde çalışan işçilerinin sürekli işçi kadrolarında istihdam edilerek 4-D statüsü kapsamına alınmalı.''
Taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerine kadro verilmesi hakkında Meclis'e kanun teklifi sunulması uzun zamandır kadro bekleyen yüz binlerce işçiye umut oldu. Meclis'in açılmasına günler kalmışken gelen bu haberle sevinen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri daha fazla gündeme gelmek adına sosyal medya hesaplarından yetkililere seslenmeye devam ediyor. Teklifin görmezden gelinmemesini ve yıllardır süren bu mağduriyetin sonlandırılmasını isteyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri yerel seçimler öncesinde kadro haklarına kavuşmak istiyor.
TYP işçilerine kadro ve süreklilik verilecek mi?
İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar (TYP) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler açısından destek iş gücü oluşturmaktadır. Ancak TYP işçilerinin kadroya alınmaması ve sadece belirli bir süre boyunca çalışması işsizliğin artmasına neden olurken işçilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalmalarına yol açıyor. Düzenli bir iş hayatı ve gelir isteyen TYP işçileri kadro ve süreklilik düzenlemesi yapılmasını ve bu mağduriyetlerin bitirilmesini talep ediyor.
TYP işçilerine kadro ve süreklilik hakkındaki en güncel gelişmeleri okumak için tıklayınız.
2. Torba Yasa'da neler var?
Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.
Torba Yasa'nın hazırlıkları devam ederken kulislerden elde edilen bilgilere göre taşerona kadro meselesi Torba Yasa ile çözüme kavuşacak. Kadro ve özlük hakları için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce Torba Yasa ile çözüme kavuşması bekleniyor.
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da taşerona kadro meselesi de bulunacak. Taşerona kadro sorunun tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce işçi geride kimse bırakılmadan tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyor.