8 Eylül 1999'da ve öncesinde işe giren sigortalı işçiler erkekse 25 yıl kadınsa 20 yıl çalışarak ve 5 bin ile 5 bin 975 gün prim ödeyerek emekli olabilecek. EYT düzenlemesinin yasalaşıp yürürlüğe girmesinin ardından ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde etti. Ancak uzun süren bir mücadele sonucunda çıkan yasayla beraber geride birçok mağdur kesim bırakıldı. Bir kesim emekli olabilecekken diğer kesimlerin emeklilik hakkı ellerinden alındı. Bu mağdurlardan bir tanesi de Bağ-kur tescil affı bekleyen kesim oldu.
Uzun süredir birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur mağdurları EYT kapsamına dahil edilmedi. Emekli olmak isteyen mağdurlar bu konuda adil bir şekilde davranış sergilenmesi grektiğinin altını çizdi. Bu nedenle emeklilikte geride bırakılmaya tepki gösterdi.
1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'na eklenen geçici 18. maddede; sigortalılık niteliği taşıdıkları halde 4.10.2000 tarihine kadar kayıt ve tescilini yaptırmamış olan sigortalı kişilerin sigortalılık hak ve mükellefiyetlerinin 4.10.2000 tarihinden itibaren başlayacağı ancak bu Kanuna göre zorunlu sigortalı olarak tescil edilmiş olanların sigortalılıklarının, söz konusu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde kuruma yazılı olarak başvurmaları ve 20.4.1982 ile 4.10.2000 tarihleri arasındaki vergi kayıtlarını belgelemek ve belgelenen bu sürelere ilişkin olarak prim borçlarının tamamını, tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde ödemeleri halinde 4.10.2000 öncesine ait sigortalı hizmetlerinin kabul edileceği yönünde hüküm yer almaktaydı.
1479 sayılı Kanun'un birçok maddesi gibi söz konusu geçici 18 inci maddesi de 5754 sayılı Kanunla yürürlükten kaldırılmış olmakla beraber geçmişe dönük olarak halen uygulandığından, dolayısıyla 4.10.2000 tarihi öncesine ait vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayanların sigorta başlangıç tarihi 4.10.2000 olarak alınmaktadır. Bu uygulama nedeniyle de birçok Bağ-Kur'lu vatandaş mağduriyet yaşamakta.
BAĞ-KUR MAĞDURLARI CUMHURBAŞKANI'NA SESLENİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olarak yer aldı. Seçim kampanyaları arasında mağdur bırakılan kesimlerde vardı. 3600 ek gösterge, memur maaşlarında iyileştirme, EYT, asgari ücrette iyileştirme gibi konular üzerinde durdu. Oy potansiyele yüksek bir aday olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklentiler yüksek. Tescil affı ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntıların çözüme kavuşması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi.
Sosyal medya platformu Twitter'da etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anjtaran Bağ-Kur mağdurları emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam ediyor.