Ülke sınırları dışında yıllarca okuyup bölümlerinden mezun olmaya çalışan üniversite mezunlarının diploması Türkiye'de geçerli olmamasının ardından krize sebep oldu. Ülkelerinden uzakta daha iyi yerlere gelebilmek için çaba sarf eden mezunların çoğu yüksek prestijli bölümlerden mezun olmalarına rağmen yaşadıkları bu durum, mağdurları çıkmaza sürüklüyor. Hükümetin bu konu hakkında hangi adımları atacağı merak konusu olmaya başladı.
Yurt dışında okuyan gençlerin diploma denkliği sorunu uzun süredir devam eden ve çözüme kavuşturulması beklenen konular arasında yer alıyor. Denklik affı bekleyen yüz binlerce genç yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor. Devlet yetkililerinin yaptıkları açıklamada ''liyakat'' konusunun altını çizerlerken konunun Meclis'in gündemine gelmesinin ardından vatandaşlar birçok platformlardan bu süreçte çok yorulduklarını ve gençliklerini yaşayamadıklarının yazısını, her gün yüzbinlerce mağdur üniversite mezunu sosyal medya platformlarından paylaşıyorlar.
İşte seslerini duyurmak için yaptıkları paylaşımlardan bazıları..
Yüzbinlerce mezunun mağdur olmasından sonra aileler perişan halde olduklarını belirtirken hem maddi hem de manevi olarak büyük bir kriz yaşadıklarını belirtiyorlar. Üniversitelerin çoğunun paralı olması ve okul masraflarını karşılamak için kredi çeken aileler emeklerinin karşılığının alınamamasının ardından piskolojik olarak da çökmüş durumdalar. Seslerini yetkililere duyurmak isteyen vatandaşlar ayrıca borçların faizlerini de ödeyemediklerinin de altını çiziyorlar.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARI MAĞDUR
Yüksek Öğretim Kurumunun yurt dışındaki herhangi bir üniversiteyi tanıması kesin diploma denkliği verileceği anlamına gelmediği yapılan açıklamalar arasında. Üniversiteyi YÖK tanısa bile, yurt dışındaki Türkiye'nin diplomatik temsilciliklerine soruyor. Öğrencilerin yurt dışı giriş-çıkışı, derslerdeki aktiflikleri inceleniyor. Tanıma ve Denklik Komisyonu incelemesi bitince, denklik için en son onayı YÖK Yürütme Kurulu veriyor. Onay, red veya eksiklerin tamamlanması istenebiliyor.