Diyaliz teknikeri olarak çalışmak isteyen 32 bin kişi, üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarından mezun oldukları halde iş bulamıyor. Bu durum, hem teknikerlerin hem de diyaliz hastalarının mağduriyetine yol açıyor. Diyaliz teknikerleri mesleklerini icra etmek için çözüm bekliyor.
DİYALİZ TEKNİKERLERİ İSTİHDAM İSTİYOR!
2019'da yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca kamu ve özel hastanelerde diyaliz teknikeri çalıştırma zorunluluğu olmasına rağmen, bu alanda hala istihdam sorunu yaşandığını belirten mağdurlar,Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden PDC'yi düzeltmelerini istiyor.
1 Mart 2019’da çıkan yeni Diyaliz Yönetmeliği ile istihdam sorunlarının çözüleceğini düşünen ancak daha sonra hayal kırıklığına uğğrayan mağdurlar sorunlarını şu şekilde dile getirdi:
“Sahada şu an 1400 sertifikasız sağlık personeli bulunmakta. 30 yıllık bölüm olan Diyaliz Teknikerliğinde aktif çalışan Diyaliz Teknikeri sayısı ise 1576 kişidir. Hastaneler bakanlıktan diyaliz teknikeri istediklerini ama cevap alamadıklarını söylüyorlar.
SERTİFİKASIZ PERSONEL ÇALIŞIYOR
Mezun sayımız her geçen gün artarken 2023 yılında KPSS ile sadece 131 tekniker atandı. Hastaneler tekniker olmadığı için diyalizlerde sertifikasız kişileri çalıştırmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Çıkarılan yönetmeliğe göre tüm sertifikasızların diyaliz ünitesinden 1 Mart 2020’de çekileceği yerine diyaliz teknikeri atanacağı dile getirilirken maalesef ki bunlar alımlara yansımamış ve daha çok sertifikasız personel diyaliz ünitesinde yer almıştır. Bu yüzden istihdamımız için yönetmelikte geçen 5 makineye 1 diyaliz teknikeri düşer maddesini 3 makineye 1 diyaliz teknikeri düşecek şekilde değiştirilmesini istiyoruz. Bakanlığımızdan sertifikasız personelleri servise çekerek yerlerine PDC’de diyaliz teknikeri talep etmelerini istiyoruz” dedi.
Diyaliz teknikeri görevleri
- Diyaliz teknikeri, doktorların direktifleri doğrultusunda, diyaliz makinesine bağlanması gereken hastalarla ilgilenir,
- Hastaların günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak diyaliz makinesine bağlanmasını takip eder,
- Makinenin bakımını yaparlar, kullanıma hazır hale getirilmesini sağlar,
- Diyaliz makinesinin hastaya bağlanmasından ve kullanılmasından birinci derecede sorumludur,
- Böbrekle ilgili hastalıklarda diyet yapmak önemli olduğu için, bu konularda hastayı bilgilendirir,
- Hasta yakınlarına bilgi verir.