İzmir Menderes Organize Sanayi Bölgesinde 150 işçinin çalıştığı Distile (Efe Rakı) fabrikasında 24 işçi Tekgıda-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı.
Yaşanan gelişmes sonrası Tekgıda-İş Sendikası İzmir 7 No'lu Şube bir basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi, Türk Metal İzmir Şube Başkanı, Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı, Tekgıda-İş 3 ve 7 No'lu şube yöneticileri, örgütlenme uzmanları, atılan işçiler ve Öz Gıda-İş üyesi işçiler de katıldı.
"Atılan işçiler geri alınsın", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Anayasal hakkımız engellenemez", "Birleşen işçiler asla yenilmez" sloganlarının atıldığı açıklama sırasında metni Tekgıda-İş 7 No'lu Şube Başkanı Ömer Atabay okudu.
“YETKİ ÇOĞUNLUĞUNU SAĞLADIK”
Atabay, "Efe Rakı, Distile işçileri, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlerden dolayı anayasal hakları olan sendikaya üye olma haklarını kullanıp üye olmuşlar ve yeterli çoğunluğa ulaşmışlardır. Akabinde sendikamız bakanlığa 3 Mart 2022 tarihinde yetki başvurusunda bulunmuştur. Çalışan 84 üye olarak yeterli çoğunluğu sağladığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sendikamıza resmi olarak bildirilmiştir” diyerek süreci anlattı.
"3 İŞÇİYE 1 KAMERA..."
Efe Rakı yönetiminin anayasal haklarına saygı duymadığını, ilk olarak 8 işçiye, sonrasında da baskı kurarak 3 işçiye 1 kamera düşecek şekilde fabrika içini yoğun kameralarla donattığını aktaran Atabay, 21 Mart'tan bu yana işten atmaların sürdüğünü söyledi.
İşten atmalara ilişkin işverenin “üretim azalması, küçülme” gibi gerekçeler sunduğunu ancak bir yandan da işçi alımlarının devam ettiğini belirten Atabay, mayıs ayında performans düşüklüğü ile işten atmaların olduğunu, son olarak 20 Haziran'da da 6 işçinin daha çıkarıldığını ve işten çıkarılanların toplam sayısının 24'e ulaştığını ifade etti.
"ATILAN İŞÇİLERİ GERİ ALIN"
Efe Rakı yönetiminin, bilinçli olarak yetkisiz mahkemeye itiraz ettiğini ve süreci uzatma yolunu seçtiğini belirten Atabay, hukuksal mücadelenin de başladığını duyurdu.
Atabay, son olarak şunları söyledi: "Efe Rakı yönetimine son kez barış elini uzatıyoruz. İşçilerin anayasal haklarına saygı duyun. İşten çıkartılan işçileri bir an önce işbaşı yaptırmanızı istiyoruz. Aksi durumda mücadelemizi büyüteceğimizi sadece fabrikanızın önü değil, tüm alanların eylem alanlarımız olacağını belirtiyoruz."
"GELİN TOPLU SÖZLEŞMEMİZİ BAĞITLAYALIM"
Açıklamada konuşan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise, "Armudun sapı üzümün çöpü diyerek arkadaşlarımızı kapının önüne koydunuz. Lütfen uzattığımız eli sıkın, atılan işçileri geri alın. Gelin toplu iş sözleşmemizi bağıtlayalım" dedi.
"SENDİKALAŞTIKTAN SONRA BASKILAR ARTTI"
Evrensel'in haberine göre Efe Rakı'dan atılan işçilerden olan bir kadın işçi, eşiyle beraber çıkarıldığını, sendikanın girmesiyle birlikte baskıların arttığını söyledi. Sendikalı olmanın anayasal hakları olmasına karşın işverenin bunu dikkate almadığını söyleyen işçi, artan baskılarla beraber içeride çalışan işçilerle de konuşamadıklarını aktardı.
"KÜÇÜLME DİYORLAR BİR YANDAN İŞE ALIYORLAR"
Bir şişeyi bahane ederek işten çıkarıldıklarını belirten başka bir kadın işçi ise, "Makinenin yapacağı işi bize yaptırmaya çalıştılar. Bir yandan küçülme diyorlar ama bir yandan alımlar sürüyor" diyerek tepki gösterdi.
"HAKLI MÜCADELELERİNİN YANINDAYIZ"
Öz Gıda-İş örgütlenme uzmanı kadın işçiler de "Hepimiz tek bir amaç için uğraşıyoruz. Tüm işçilerin örgütlü olmasını istiyoruz. Sonuna kadar haklı mücadelelerinde yanlarındayız. Örgütsüz iş yerleri de sendikalı olmalı, gücümüzü göstermemiz gerekiyor" dedi.
DİRENİŞTEKİ LEZİTA İŞÇİLERİNE SELAM
Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya konuşmasında mücadele vurgusu yaparken, sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişlerine devam eden Lezita işçilerini de selamladı.