EYT düzenlemesiden yararlanamayan 2000 sonrası çalışanlar için emeklilik formülleri gündemde. ademeli ve kısmi emeklilik için şartlar yavaş yavaş belli olurken prim gün sayısını tamamlamak isteyenler için borçlanma isteyen vatandaşlar da bu süreci büyük bir ilgiyle takip ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni emeklilik sistemi için ilk müjdeyi duyurdu. Esnaf, çiftçi ve kadınlar için çalışmalar yapılırken ilk bu konular gündemib ilk sırasında yer alıyor. Peki, yeni emeklilik düzenlemesi neler getirecek? İşte konu hakkında detaylar!.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SSK'LILARLA EŞİTLENECEK!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SSK'lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak." ifadelerini kullandı.
BAĞ-KUR PRİM GÜN SAYISI NASIL OLACAK?
BAĞ-KUR'da mevcut durumda emeklilik prim gün sayıları şu şekilde:
Normal emeklilik: Kadın 20 tam yıl (7200 gün), erkek 25 tam yıl (9000 gün) prim.
Kısmi emeklilik: Kadın 50, erkek 55 yaş ve 15 tam yıl (5400 gün) prim.
Türkiye'de Bağ-Kur'a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Esnaflar, SGK'lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmak istiyordu. Daha önce bu konuda bir düzenleme yapılacağını belirten Başkan Erdoğan, esnafa uzun zamandan beri duymak istediği müjdeyi açıkladı.
Böylelikle 1 milyona yakın esnafın önünde daha kısa zamanda emekli olmanın yolu açılmış oldu.
7200 PRİM GÜNÜNE DÜŞECEK
Cumhurbaşkano Erdoğan'ın müjde olarak duyurduğu habere göre esnafların emekliliği için gerekli prim gün sayısı SSK'lı çalışanlarla beraber eşitlenecek. Esnaflar bu sayede 9 bin gün yerine 7 bin 200 günle emekli olabilecek. Bu düzenlemenin getirilmesi halinde esnaflar 5 yıl daha erken emekli olabilecek. Yani emekliler arasında hem gelir hem de aylık bağlanma süresinde eşitlik sağlanacak.
SGK'lı çalışanlar Bağ-Kur'lu çalışan arasında 5 yıllık süre farkı ortadan kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek.
GİRİŞ TARİHİNE GÖRE EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞECEK
2008 yılında çıkan kanunla beraber işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Ancak Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün (25 yıl) süreye kadfar yükseltilmişti. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalıyordu.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyordu.
PRİM GÜNÜNÜ TAMAMLAYAN BAĞ-KURLULAR'A EMEKLİLİK YOLU AÇILDI
Eğer bir esnaf hem EYT'li olmuş ancak 9000 prim gününü tamamlayamamışsa onlara da erken emeklilik yolunu açacağı belirtiliyor.
Bu çerçevede 7200 prim günü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf, EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.
PRİM ÖDEMEK DAHA FAZLA KOLAYLAŞACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bir reformu da ev kadınları için olacak. Kadınlara emeklilik için hem yaş hem prim desteği verilecek.
Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak.
Çalışmayanlara emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigortada her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılıyor. Halen 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücrete göre en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3 bin 202 lira 56 kuruş.
Yapılacak düzenleme bu tutarın bin 67 lira 52 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek.
Mevcut asgari ücret üzerinden yıllık 12 bin 810 lira devlet desteği sağlanmış olacak.
BİR DESTEK DE PRİM GÜN SAYISI İÇİN
Bağ-Kur'luların emekliliği için prim gün şartının düşürecek çalışma da isteğe bağlı prim ödeyen ev kadınlarını sevindirecek.
İsteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur kapsamında bulunuyor.
Primlerinin 3'te 1 oranında devlet tarafından karşılanacak olan ev kadınları, eğer Bağ-Kur'luların primleri SSK'lılarla eşitlenirse 5400 gün yerine 4500 gün prim ile emekli olabilecek.
ÇOCUĞU OLANA ERKEN MAAŞ VERİLECEK
Önümüzdeki süreçte kadınlara emeklilik için yaş desteği de sağlanacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre düşürülmesi gündemde yer alıyor.
BORÇLANMA MÜJDESİ GELEBİLİR
Kadınlara yönelik bir imkan da doğum borçlanmasında bekleniyor. Anneler halen sigortadan sonra yaptığı doğumlar için borçlanma yapabiliyor.
STAJ İMKANI DA GÜNDEMDE!
Staj sonrası doğumlar için borçlanma imkanı var. Sigorta öncesi yapılan doğumlara borçlanma imkanı sağlanması talepleri bulunuyor.
Reform çalışmaları kapsamında bu konunun da karara bağlanması bekleniyor. Eğer kadınlar sigorta öncesi doğumları borçlanabilirse, bu yolla da emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacak. (AHABER)
.