Yaklaşık 5 milyon vatandaşın büyük bir merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde sona gelindi. Ancak Aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenen konu ile ilgili iş dünyası endişeli. EYT ile ilk etapta 1,5 milyon kişinin emekli olması beklenirken, kıdem tazminatı maliyeti ve işgücü kaybı sıkıntı oluşturabilir. Bu durumda işgücü kaybının yüzde 30’lara varabileceği ifade edilirken, kıdem tazminatı için de mali destek talep edildi.
HİSARCIKLIOĞLU, BAKAN BİLGİN’LE GÖRÜŞTÜ
NB Ekonomi’nin edindiği bilgilere göre, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçtiğimiz hafta içinde iş dünyasının endişe ve çözüm önerilerine yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya geldi ve endişelerini dile getirdi. TOBB, düzenlemeye karşı olmadığını ancak çalışma hayatına ve ekonomiye etkileri olacağını, işletmelere gelecek ilave yükler konusunda da daha detaylı çalışmalar yapılması gerekliğini ifade etti.
'ÇALIŞMAYA DEVAM ETSİNLER’ TALEBİ
EYT düzenlemesinin ardından emekli olacak kesim ile birlikte firmalar, kalifiye ve deneyimli elemanları kaybetme riski yanında, bu kişilerin yüksek tazminat tutarlarıyla da karşı karşıya kalabilecek. Üstelik, Ocak ayında asgari ücrete yapılacak artış sonrası da ücretlerde yukarıya doğru bir baskı oluşacak. Bu durumun iş ortamında sıkıntılara yol açabileceğinden endişe ediliyor.
İş dünyası bu geçiş sürecinde, kıdem tazminatları için mali destek, çalışanların dolayısıyla rekabet gücünün de korunması için emekli olup da çalışmaya devam etme yönünde özendirici yaklaşım uygulanmasını talep ediyor. TOBB yanında, TİSK de benzer yaklaşımı içeren bir girişimde bulunduğunu, Bakanlığa bir rapor sunduğunu önceki haftalarda açıklamıştı.
İŞGÜCÜ KAYBI YÜZDE 30’U BULABİLİR
TOBB Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, NB Ekonomi’ye yaptığı açıklamada, düzenlemenin kıdem tazminatı yükü ve nitelikli eleman kaybı gibi ciddi riskler barındırdığını kaydetti. Kendi hesaplamalarına göre, işgücü kaybının yüzde 30’lara varabileceğini söyleyen Zeytinoğlu, “Finansmana erişimin kısıtlı, nakit akışlarının sıkışık olduğu bu dönemde yüklü bir tazminatla karşılaşmak bizleri daha da zorlayacaktır” dedi.