"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5579 %0.11
36,1360 %-0.3
3.398.620 %4.354
2.962,09 0,00
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri EYT'liler kıdem tazminatını nasıl alacak? Uzman isim detaylıca anlattı!

EYT'liler kıdem tazminatını nasıl alacak? Uzman isim detaylıca anlattı!

2 milyon 250 bin EYT'liyi ilgilendiren düzenlemenin detayları belli olurken vatandaşlar kıdem tazminatını nasıl alacağını araştırmaya başladı.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT düzenlemesinde yaş şartının olmayacağı 2022 yılının son günlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Uzun süredir hak ettikleri emekliliğe kavuşmak için gün sayan EYT'liler kıdem tazminatlarının ne kadar olacağını araştırmaya başladı. 

CNN Türk ekranlarında konuşan sosyal güvenlik uzmanı Emin Yılmaz, 15 bin lira brüt ücreti olan bir işçinin 10 yıl boyunca çalışmış olması halinde 150 bin lira kıdem tazminatını hak ettiğini söyledi.

EYT'lilere yönelik kıdem tazminatına ilişkin gelişmeleri Yılmaz şöyle yorumladı:

EYT'liler emekli olursa kıdem tazminatını hak ediyor. 2022 senesinde en dip taban ve tavan fiyat var. 2022'de taban 6471 lira, tavan da 15 bin 371 liraydı. 2023 yılında asgari brüt ücret 10 bin lira olduğu için taban 10 bin lira oldu. Tavan da tahmini 18 bin olacak.

Çalışılan yıl+brüt Maaş üzerinden değerlendirilir. 10 yıllık personel var 15 bin brütü varsa 150 bin lira. Ama bununla ilgili eklenti dediğimiz yan ödemeler var. İkramiye, temettü, devamlı ödenen prim, kasa tazminatı, unvan ya da imza, Yemek, gıda, yakacak, çocuk, yıllık izin harcı, eğitim yardımı. Giydirilmiş ücreti temsil edecek.

Kıdem tazminatını işveren veriyor. Kıdem Tazminatı devlet güvencesinde. Devlet tarafından işverenlere gelen KGF üzerinden işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek.

Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır. İşçi emeklilikte çıkışını almak zorundadır. Eğer isterse aynı iş yerinde çalışabilir. O zaman da sosyal güvenlik destek primi yatacak. Anlaşmaya bağlı bu. İşveren bankaya gidip KGF başvurusu yapacak. Kıdem tazminatları işçinin hesabına yatacak. Art niyetli olup da işveren bu parayı işçiye vermez diye hesaba yatması zarureti gelecek.

SGDP açılımı, çalışma hayatında emekli olup o iş yerinde çalışılırsa SGDP kesintisi yapılıyor. Yüzde 7,5 işçiden 24,5 işverenden, yüzde 5 teşvik müjdesini bakan verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *