"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Kiralık araç şoförlerinin kadro mücadelesinde son durum

Kiralık araç şoförlerinin kadro mücadelesinde son durum

Kamu kurumlarında görev yapan kiralık araç şoförleri, kadro haklarından mahrum kalmalarının nedenlerini ve yaşadıkları adaletsizlikleri gündeme getirerek, yetkililerden çözüm bekliyor. Bu durum, birçok şoförün çalışma koşullarını ve haklarını sorgulamasına yol açtı.

KAMU ŞOFÖRLERİ KADRO BEKLİYOR

Kamu kurumlarında görev yapan kiralık araç şoförlerinin durumu son dönemde dikkat çekiyor. 6/11/2015 tarihli ve 29524 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile şoförlü taşıt kiralama hizmetleri, personel çalıştırmasına dayalı hizmet alımı olarak mı değerlendiriliyor? Ancak, bu durumun birçok mağduriyete yol açtığı ifade ediliyor.

TAŞIT KİRALAMA HİZMETİNDEKİ MAĞDURİYETLER NEDEN GİDERİLMİYOR?

Yeni düzenleme, şoförlerin hizmet alımını personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet olarak kabul ederken, 696 sayılı KHK ile bu çalışanlar taşeron olarak dahi sayılmadı ve kadro kapsamına alınmadı. Oysa, Kamu İhale Genel Tebliği'ne göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları belirli kriterleri karşılamalıdır. Şoförlü taşıt kiralama hizmetinin bu tanıma uymasına rağmen, kiralık araç şoförleri kadro dışında bırakılmıştır.

YASAL TANIM VE UYGULAMA ÇELİŞKİSİ NEDİR?

Kiralık araç şoförleri, birçok kurumda 7/24 çalıştırılmakta ve kadrolu çalışanların sahip olduğu haklardan mahrum kalmaktadır. Yol harcırahı alamayan bu çalışanlar, ihale şartnamesinde yer almadığı gerekçesiyle fazla mesai ücreti de alamamaktadır. Ayrıca, kamu ihale kanunundaki maaş düzenlemelerine rağmen, birçok kurumda bu kurallar ihlal edilmekte, şoförlerin alacakları ücretler asgari ücretin %50 fazlası üzerinden hesaplanmasına rağmen bu fark kendilerine ödenmemektedir.

KİRALIK ARAÇ ŞOFÖRLERİNİN MAĞDURİYETLERİ NELER?

Konuya dair şoförlerin talepleri ise oldukça net:

  • İhale dökümanlarında personel sayısının belirlenmesi,
  • Çalışma saatlerinin idare için kullanılması,
  • Yıl boyunca süreklilik arz eden işlerin tanımlanması.

Ancak, tüm bu şartlar sağlanmasına rağmen işçilik maliyetinin yaklaşık maliyetin %70 altında olması nedeniyle kiralık araç şoförleri kadro kapsamı dışında kalmıştır. Başbakanlık döneminde burada görev yapan 113 şoför, özel kararname ile kadroya alınmışken, diğer şoförler benzer muameleyi görememiştir.

KİRALIK ARAÇ ŞOFÖRLERİ HANGİ ÇÖZÜM TALEPLERİNDE BULUNUYOR?

Kiralık araç şoförleri, haklarının teslim edilmesini ve kadro kapsamına alınmayı bekliyor. Kamu kurumlarında yaşanan bu adaletsizliklerin giderilmesi için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *