"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Açık
19°
34,2833 %0.04
37,2817 %0.43
2.472.614 %-2.077
3.070,41 0,45
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, kademeli emeklilik... 2. Torba Yasa'da neler var?

Staj ve çıraklık, Bağ-Kur, kademeli emeklilik... 2. Torba Yasa'da neler var?

Staj ve çıraklık, Bağ-Kur tescil hakkı, kademeli emeklilik mağduriyetleri çözülmemişken gözler 2.Torba Yasa'ya çevrildi. Peki 2023 Torba Yasa'da neler var?

TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak yasa kapsamında Bağ-Kur tescil, staj-çıraklık sigortası ve kademeli emeklilik mağdurlarının olmaması nedeniyle emeklilik mağduriyeti devam ediyor. 

Torba Yasa ile kendi mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen staj-çıraklık, Bağ-Kur tescil ve kademeli emeklilik mağdurları gözünü hükümete çevirdi. Temmuz ayında gündeme gelen 2.Torba Yasa kapsamına dahil edilmeyen prim günü, Bağ-Kur tescil, staj sigortası ve kademeli emeklilik mağdurları 2023 yılı bitmeden yeni bir torba yasayla emeklilik haklarına kavuşmak istiyor.

Yeni Torba Yasa ile memur zammı, ÖTV, ek MTV, Kurumlar Vergisi Kanunu başta olmak üzere birçok alanda düzenleme yapıldı. Ancak emeklilik zamanı günden güne ertelenen Bağ-Kur tescil, staj-çıraklık sigortası ve kademeli emeklilik mağdurları için herhangi bir düzenleme gündeme alınmadı. 

Uzun zamandır verilen emeklilik mücadelesinin EYT'liler için çözüme ulaşmasının ardından çeşitli nedenler ve yasa değişiklikleri nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur, staj-çıraklık sigortası ve kademeli emeklilik mağdurları çözüm sırasının kendilerine gelmesini bekliyor. EYT mağduriyetinin kesin olarak çözüme kavuşmadığını, bunun aksine emeklilikte mağduriyet yaşayan çoğunluk kesimin görmezden gelindiğini belirtiyor. 

EYT yasasının 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması bir kesimin 2000 sonrası SGK mağdurlarının emekliliklerinin 17 yıl uzamasına neden oldu. Birkaç günlük farkla EYT düzenlemesinden yararlanamayan vatandaşlar emekli olabilmenin 1 günle 17 yıl uzamasına tepki göstererek kademeli emeklilik sisteminin gelmesini istiyor. Kademeli emeklilik sistemiyle aynı prim günü ve yaş şartını karşıladıkları kişilerle aynı zamanda emekli olmak isteyen 2000 sonrası SGK'lılar emeklilik sistemindeki adaletsizliklerin giderilmesini istiyor. 

Edinilen bilgilere göre hazırlık aşamasındaki yeni Torba Yasa'da öne çıkan konular arasında, stajyer ve çıraklık dönemlerinde sigortası bulunan ancak SGK'ya ilk giriş tarihi sayılmadığı için emekli olamayan vatandaşların, Bap-Kur tescil ve ihya bekleyen vatandaşların, EYT'nin 8 Eylül 1999 sonrasını kapsamaması nedeniyle emeklilikleri 17 yıl uzayan vatandaşların da bulunması bekleniyor.

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da staj-çıraklık sigortası, Bağ-Kur tescil ve ihya, kademeli emeklilik meselesi de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor. 

Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.

Yaklaşık 4.5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken staj-çıraklık sigortası, kademeli emeklilik, Bağ-Kur tescili ve ihya nedeniyle emekli olamayan vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor. 

Yorumlar
B
Banka sicil affı gelecekmi 1 yıl önce
Banka sicil affı gelecekmi kara listeden çikacakmiyiz
BEĞENME
0
CEVAPLA
İbrahim aşan 1 yıl önce
Tescil affi olmazsa olmaz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Serkan Aygün 1 yıl önce
1999 1 Aralık sogortaliyim 25 yıl sigortalı olarak çalıştım 2,5 sigorta girisim olmadığı için emekliliği 17 yıl geriye atması kabullenir bir durum degil. Bundan öncesinde çalışmadimmi tabiki çalıştım o dönemler kurumsal olmayan firmalar 3-6 çalışmadan sigorta başlangıcı maalesef yapıyorlardı, bunu denetleyen hiç bir kurumda yoktu. Bu tamamen haksızlıktır. Hakkımı helal etmiyorum.
BEĞENME
0
CEVAPLA
A
Ayşe tas 1 yıl önce
Ben 94 SSK girişim var fakat primin 3500 iki çocuğum var SSK doğumdan önceydi benim iki çocukta 4yil hakkım var birde 89 yıllarında ddy staj yaptım bu stajiminda prim olarak sayılmasını istiyorum yaşım 52 artık bu yaşta veni kimse ise almıyor is bulamıyoruz bulsam sskli SSK primin için çalışacak bulamıyorum bu 52 yaşında ise giremiyoruz bizim gibilerin primi eksik olanların banka yoluyla borçlanarak emekli edilmesini iktidardan istiyoruz eğer olursa benim gibi vatandaşların çoğu 50 nin üstünde emekli olmayı bekleyenler var devletimizin bu mağduriyetin yerine getirilmesini istiyoruz
BEĞENME
0
CEVAPLA
B
Burak Orhan 1 yıl önce
Reis'ten çıraklar için çalıştığımız prim sayılsın istiyorum Reis'im göt bunu
BEĞENME
0
CEVAPLA