Ülkemizde işsizlik sorunu çığ gibi büyürken tıbbi laboratuvar teknikerleri de KPSS'nin ardından işsizlikle mücadele ederken gelecek kaygısı altında ezilmeye devam ediyor. Uzun süredir atama bekleyen tıbbi laboratuvar teknikerleri kamu kurumlarında ihtiyaç olduğu halde atamalarının yapılmadığını ifade ederken mesleklerini icra etmek istediklerini belirterek yetkililere sesleniyor.
Günden güne artarak büyüyen işsizlik sorunu yüzünden mesleklerini icra etmekte zorlanan tıbbi laboratuvar teknikerleri bölümlerinde istihdam sağlanmasını ve atama sayısının artırılmasını talep ediyor.
Tıbbi laboratuvar teknikerleri alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan tıbbi laboratuvar teknikerleri atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere şu sözlerle sesleniyor:
Tıbbi Laboratuvar Platformu olarak bizler, başta Tıbbi Laboratuvar Teknikleri önlisans mezunlarının istihdam probleminin giderilmesi olmak üzere branş adına yararlı çalışmalar yürütmekteyiz. Branşımızın, örgün ve ikinci öğretim programlarıyla, her yıl yaklaşık 10.000 kişi mezun vermekle birlikte, 90.000 mezuna ulaşmıştır ancak mezun sayısı ile doğru orantıda istihdam sağlanmamaktadır. KPSS'ye girmiş meslektaşlarımızın büyük bir kısmı 80 üzeri puanlar almaktadır.
2020-2022 KPSS dönemi içinde, KPSS 2020 puanıyla atanan Tıbbi Laboratuvar Teknikeri sayısı 887 kişidir. 2022 KPSS puanıyla, Aralık 2022'de gerçekleştirilen 85.000 kişilik Sağlık Bakanlığı atamasında da yeniden hüsrana uğrayarak 860 kişilik Tıbbi Laboratuvar Teknikeri kadrosu açılmış ve ne sahanın ne de atama bekleyen mezunların talebi karşılanmıştır. Bizlerin atanamamasının önündeki en büyük engellerden biri laboratuvarlarda cihaz bakım ve onarımı ile görevlendirilen cihaz elemanlarının yani laboratuvar taşeronlarının diplomalı Tıbbi Laboratuvar Teknikerlerinin görevlerini yerine getirmesidir.
Laboratuvar yüksek konsantrasyon gerektiren ve hataya yer vermeyen bir hastane birimidir. Bu yüzden laboratuvarlar diplomalı bu alanda eğitimini görmüş biz tıbbi laboratuvar teknikerlerine bırakılmalıdır. Diğer bir hususta görev tanımımızda yer alan kan alma birimlerinde laborantlar görev almalıdır. Hemen hemen her yıl verilen 10 bin mezun sayısını minimum seviyelere indirilmesini buna bağlı olarak puanlarımızda oluşan yığılmaların önüne geçmeyi istiyoruz.
Laboratuvarlar hastanenin beynidir. Tüm hastane birimleri laboratuvarlar ile işbirliği içerisinde çalışmaktadır. Laboratuvar sonuçları olmadan hiçbir tedavi planı oluşturulamaz ve uygulanamaz. Laboratuvar tetkileri ile yürütülmeyen tedaviler ezbere yapılmış, doğruluğu ve iyileştiriciliği şüpheli olan tedavilerdir. Tanı ve tedavide en büyük rollerden birini, Tıbbi Laborantlar üstlenmektedir. Bu doğrultuda, mezun sayısı ve istihdam orantısızlığını ortadan kaldırmasını talep ediyoruz. Tıbbi laboratuvar teknikleri olarak hakkımız olan 10 bin atamayı talep ediyoruz.