Toplum Yararına Programlar kapsamında görev alan çalışanlar, genellikle 9 aylık bir süre boyunca projelere dahil olmaktadır. Bu programın katılımcıları, belirli bir süreyle istihdam edildikten sonra 3 aylık bir bekleme süresini takiben tekrar programa katılma hakkına sahiptirler. Ancak toplamda 24 ayı geçmeyen bir süre içinde bu programa katılma hakkına sahip olabilirler.
Sosyal medya ve diğer iletişim kanalları aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışan TYP'li çalışanlar, program süreçleri içinde diğer meslektaşlarıyla aynı haklara sahip olmak istediklerini vurgularlar. Bu çalışanlar, geçici iş imkanının ötesinde sürekli bir istihdam ve sosyal güvence talep ederler.
Toplum Yararına Programlar, işsizlik dönemlerinde geçici bir çözüm sunsa da, program süresince görev alan çalışanların istihdam güvencesi ve daha uzun vadeli kariyer planlamaları yapabilmeleri için düzenlemeler beklemektedirler. Bu talepler, hem çalışanların hem de programı destekleyen kamu kurumlarının dikkatini çekmektedir.
Toplum Yararına Program adı altında (TYP) çalışan işçiler, işsizlik durumlarının her ne kadar belli b ir süre içerisinde giderilmesi konusunda memnun olsa da işe girdikleri süre boyunca kadrolu çalışma arkadaşlarıyla aynı işi yaptıklarını ve çalışma şartlarında süreklilik ve kadrolu olmak istediklerini belirtiyorlar.