Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Uzun zamandır konuyla ilgili müjde bekleyen staj ve çıraklık mağdurları, gözünü kulağını Meclis'e çevirdi.

2023 senesinde Türkiye’de emeklilik şartları bir kere daha değiştirilmiş, ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi  olan kişiler için yaş şartı kaldırılmıştı.

AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı AK Parti’den CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nde 71 işçi işten çıkarıldı

Bu vatandaşlar için prim gün şartı ve hizmet yıl şartı ile emeklilik hakkı tanınırken bazık kişiler ise e-Devlet’te ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi gözükmesine rağmen EYT kapsamı dışında kalmıştı. Staj ve çıraklık sigortası mağdurları adı altında birleşen vatandaşlar kendilerine de EYT ile emeklilik hakkı verilmesini isterken söz konusu talep hakkında meclis ilk adımı attı ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu.

MADDE 1-31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41’inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ilave edilmiş ve dördüncü fıkrasımn (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“k) 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler ile meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerin çıraklık ve staj süreleri,

” a) Birinci fıkranm (a), (b), (d), (e), (f), (g), (h), (j) ve (k) bentleri gereği borçlananlar, borçlandığı tarihteki 4üncü maddenin birinci fıkrasımn ilgili bendine göre,”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkam yürütür.

Meclise sunulan kanun teklifi kapsamında aday çıraklık, çıraklık, staja tabi öğrencilik ile bursiyerlik sürelerinin uzun vadeli sigorta kolları açısından sigorta süresinden kabul edilmesi ve çıraklık, bursiyerlik ile staj süreleri için borçlanma imkanı sunulması istendi.

Böylelikle ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan staj ve çıraklık sigortası mağdurları da EYT kapsamına girecek. Bu kişiler prim gün ve hizmet yıl şartlarını doldurdukları tarihte yaşlarına bakılmaksızın erken emeklilik hakkı elde edecekler.

Editör: Zeynep Peksoy