"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.390.214 %-0.871
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Yaşam 70 yıldır minyatür camiler yapan 83 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay, hat sanatına da imza atıyor

70 yıldır minyatür camiler yapan 83 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay, hat sanatına da imza atıyor

Afyonkarahisar’ın Taciahmet Mahallesi’nde yaşayan 83 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay, 70 yıldır minyatür cami eserleri yapıyor. Kocaçay, Kabe, Mescid-i Aksa, Ayasofya gibi tarihi camilerin minyatürlerini yaparak sanata olan tutkusunu sergiliyor. Ayrıca hat sanatına olan ilgisini de son yıllarda eserlerine yansıtarak, 40’dan fazla hat yazısı çalışması ortaya koydu.

Afyonkarahisar’ın Taciahmet Mahallesi’nde 83 yaşındaki Ali İhsan Kocaçay, minyatür sanatıyla tanınan önemli bir isim. Minyatür yapmaya küçük yaşlarda başlayan Kocaçay, ilk eserini babasından duyduğu bir hadis-i şerifin ilhamıyla Kabe-i Muazzama’nın minyatürünü yaparak ortaya koymuş. Ardından bu alandaki yeteneğini geliştirerek, sahabe, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait cami ve medreselerin minyatürlerini yapmaya devam etti. Bugüne kadar 100'ün üzerinde eser ortaya koyan Kocaçay, bu sanata olan tutkusunu hiç ticari amaç gütmeden tamamen hobi olarak sürdürüyor.

En çok sevdiği camilerden minyatürler yaptı

Kocaçay, yaptığı cami minyatürlerinin çoğunu, hasretini duyduğu camilerden seçtiğini belirtiyor. “Kabe-i Muazzama’dan başladım. İkinci olarak peygamberimizin mescidini yaptım. Üçüncü olarak da Mescid-i Aksa’yı tamamladım” diyen Kocaçay, "İstanbul’a gittiğim zaman ziyaret etmeden dönmediğim Eyüp Sultan Camii’ye aşığım. Bu yüzden Eyüp Sultan Camii’ni de minyatür olarak yaptım” dedi. Çamlıca Camii, Ayasofya ve İstanbul’daki diğer büyük camiler de Kocaçay’ın eserleri arasında yer alıyor.

Hat sanatına da ilgi duyan Kocaçay, son yıllarda bu alanda da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kendi çabalarıyla öğrendiği hat sanatı ile 40 eser ortaya koyan Kocaçay, “Eğer Kur’an-ı Kerim yazıları olmasaydı camiler olmazdı. Bu yüzden hat sanatına çok önem verdim” dedi. Özellikle kufi yazı stiline yoğunlaşan Kocaçay, 20’si kufi olmak üzere toplam 40 eser ortaya koydu.

Eserlerini insanlarla buluşturmayı hedefliyor

70 yıldır cami minyatürleri yapan Kocaçay, eserlerini ticari kaygı gütmeden tamamen hobi amaçlı tasarlıyor. Çalışmalarını atölyesinde sergileyen Kocaçay, farklı illerden gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. İnce işçilik gerektiren bu eserlerini yaklaşık 15 günde tamamlayan Kocaçay, yaptığı her eseri sabır ve özenle işliyor. "Hat yazısını yapmak gayet basit. Bayanların yaptığı nakıştan kolay" diyen Kocaçay, hat sanatını öğrenmek isteyenlerin atölyesine gelerek bu sanatı öğrenmeye başladığını da belirtiyor. Kocaçay, eserlerini ilerleyen zamanlarda sergi salonlarında insanlarla buluşturmayı arzuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *