"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.222.803 %-0.656
İşçi Haber Yaşam Popüler kültür, anne-babanın yerini mi aldı? Psikiyatri uzmanı değerlendiriyor

Popüler kültür, anne-babanın yerini mi aldı? Psikiyatri uzmanı değerlendiriyor

Toplumda ahlaki çöküş ve değer kaybı, sosyal yapıyı tehdit eden önemli sorunlar arasında yer alıyor. Peki, bu bozulmanın temel sebepleri nedir ve nasıl önlenebilir? Nevzat Tarhan, bu önemli soruları açıklıyor…

Okunma Süresi: 3 dk

Türk hekim, psikiyatrist ve nöropsikolog, Üsküdar Üniversitesi'nin kurucu rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal anomi ve değer erozyonu üzerine yaptığı açıklamalarda, küresel düzeydeki toplumsal çürümenin sebeplerine dikkat çekti. Tarhan, sosyal sınırların bozulmasının ve değer eğitimlerinin terk edilmesinin, toplumsal yapıyı olumsuz etkileyen temel faktörler arasında yer aldığını belirtti.

Tarhan'a göre, sosyal anomiyi doğuran en önemli etkenlerden biri, değer ve ahlak eğitimine verilen önemin azalması. Genetik olarak aktarılamayan ahlaki ve etik standartların, öğrenilerek kazandığını vurgulayan Tarhan, bu normların bir sonraki nesillere aktarılmadığında sosyal çürümenin hızlandığını ifade etti. Sosyal değerlerin ve ahlaki standartların bozulduğuna dikkat çeken Nevzat Tarhan, bu durumun toplumsal yapıyı tehdit eden bir süreç haline geldiğini söyledi.

Epigenetik Faktörler

Epigenetik faktörlerin de bu süreçte büyük rol oynadığını belirten Tarhan, bireylerin öğrendikleri bilgilerin genetik polimorfizmi (bir genetik özelliğin, bir popülasyonda birden fazla farklı formda veya çeşitte olmasını ifade eder) etkileyebileceğini belirtti. Epigenetik olarak kazanılan bu özelliklerin bir veya iki nesil boyunca geçerli olduğunu, ancak değerlerin öğretilmemesi halinde bu süreçlerin 3. nesilde kaybolacağını belirtti. Tarhan, son 100 yılda kazandığımız genetik normların şu anki toplumda hala etkisini sürdürdüğünü ancak bu normların devam etmemesinin, sosyal yapıyı hızla değiştirdiğini dile getirdi.

Tarhan, özellikle dijital medyanın etkisiyle sosyal aile aktarımının hızla bozulduğuna ve gençlerin artık büyük ölçüde sosyal medyanın etkisi altında eğitim aldıklarına dikkat çekti. Bu durumun, gençler ve çocuklar arasında sosyal normların yeniden şekillenmesine neden olduğunu belirtti. Nevzat Tarhan, dijital medya aracılığıyla gençlerin değerler yerine daha yüzeysel ve manipülatif içeriklerle şekillendiğini ve bunun toplumsal bağları zayıflattığını ifade etti.

Eğitim sisteminin de değer aktarımını yapmadığını belirten Tarhan, bunun toplumsal yapıyı derinden etkilediğini söyledi. Toplumda ahlaki ve etik değerlerin azaldığını, buna bağlı olarak sosyal çürümenin arttığını vurgulayan Tarhan, toplumsal yapının sosyal normlara dayalı sınırlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Eğitim sisteminin bu boşluğu dolduracak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Tarhan, sosyal sınırları olmayan bir toplumun hızla şekillendiğini ve bu durumun toplumsal yapıyı ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti. Değerlerin, ahlaki normların ve sosyal bağların hızla erozyona uğradığını vurgulayan Nevzat Tarhan, toplumsal çürümenin önlenmesi için acil olarak eğitim sisteminin ve toplumsal değerlerin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini söyledi.

sosyal anomi ne demek ?

Sosyal anomi, toplumda bireylerin sosyal normlara, değer sistemlerine ve toplumsal kurallara olan bağlılıklarının zayıflaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, toplumsal yapıdaki bozulmalar, belirsizlik ve kargaşa ile karakterizedir. Sosyal anomi, genellikle toplumsal değişim, hızlı dönüşüm, değerler arasındaki çelişkiler ya da sosyal normların net olmaması durumlarında görülür.