Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen Ulusal Su Kurulu’nun üçüncü toplantısının ardından, su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı için alınan kararları açıkladı. Bakan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarını tehdit ettiğine dikkat çekerek, temiz suya erişimin artık bir "beka meselesi" haline geldiğini belirtti.
Yumaklı, büyüyen ekonomi ve artan üretimle birlikte su ihtiyacının her geçen gün arttığını vurguladı. Bu doğrultuda, Su Verimliliği Seferberliği'nin hem ülke hem de dünya gündeminde güçlü bir sorumluluk hareketine dönüşmesi gerektiğini söyledi. Tarımda sulama randımanının artırılması, sanayide su kullanımının azaltılması ve su kayıplarının en aza indirilmesi için çalışmaların hız kesmeden devam edeceği bilgisini verdi.
Belediyeler Arası Su Kardeşliği Uygulaması Yaygınlaşıyor
Yumaklı, "Belediye Su Kardeşliği" uygulamasının bu yıl 15 yeni belediye ile genişlediğini ve toplamda 62 belediyenin iyi uygulamaları paylaşmaya başladığını söyledi. Bu uygulama ile yerel yönetimlerin su yönetimi konusundaki deneyimlerinin birbirleriyle paylaşılarak daha verimli sonuçlar elde edilmesi hedefleniyor.
Su kayıplarının azaltılması amacıyla alınacak yeni tedbirlerin de altını çizen Bakan Yumaklı, bu alandaki gelişmelerin izlenmeye devam edileceğini belirtti. Aynı zamanda, su kaynaklarının korunması için daha geniş kapsamlı teknik çalışmaların başlatıldığını ve Türkiye’nin su stresi altında bir ülke olarak bu adımların öneminin çok büyük olduğunu vurguladı.
Kuraklık Riski Altındaki Göller İçin Acil Eylem Planları
Bakan Yumaklı, kuraklık riski altındaki göller için eylem planlarının oluşturulacağını duyurdu. Eğirdir, Akşehir-Eber, Manyas, İznik, Burdur, Bafa, Beyşehir ve Tuz Gölleri gibi kritik önemdeki göller için belirli takvimlerle uygulamaya konulacak eylem planları, su kaynaklarının korunmasını amaçlıyor. Bu adımın, Türkiye’nin su güvenliğini sağlamak adına çok önemli bir aşama olduğunu belirten Yumaklı, göllere dair alınacak önlemleri takip edeceklerini söyledi.
Yeşil alanlarda yapılacak değişikliklerle ilgili olarak Bakan Yumaklı, kamu kurum ve kuruluşlarının kurakçıl peyzaj uygulamalarına geçeceğini ifade etti. Bu çerçevede, su tüketimi yüksek peyzaj uygulamaları yerine az su tüketen kurakçıl peyzajlara yönelinecek ve bu sayede su tasarrufunun yüzde 80'e varan oranlarda artırılması hedeflenecek.
Bakan Yumaklı, ayrıca Su Kanunu için teknik çalışmaların tamamlanarak bu taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması sürecinin başlatılacağını duyurdu. Bu yasayla, su kaynaklarının daha etkin yönetilmesi ve suyun verimli kullanımına yönelik yasal düzenlemelerin yapılması planlanıyor.