Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, Türkiye'de 6-13 yaş arasındaki çocukların günde ortalama 6,4 saat ekran başında vakit geçirdiğini açıkladı. Birinci, RTÜK İletişim Dergisi’nde yayımlanan "Ekran Bağımlılığı ve Toplum Sağlığına Etkileri" başlıklı makalesinde, kontrolsüz ekran kullanımının çocukların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.
Birinci, özellikle pandemi döneminin ardından ekran süresinin dünya genelinde ciddi şekilde arttığını belirterek, Türkiye'deki çocukların ekran başında geçirdiği süreyi, dünya ortalamasının üzerinde olduğunu vurguladı. Bir araştırmaya göre, dünya genelinde insanlar günde ortalama 6 saat 37 dakika ekran karşısında vakit geçirirken, Türkiye'de bu oran %43,92 seviyelerine çıkıyor.
Ekran Bağımlılığının Sağlık Üzerindeki Etkileri
Ekran bağımlılığının, çocuklarda gelişimsel gerilik, dikkat dağınıklığı, sosyal katılım eksiklikleri ve kronik hastalıklar gibi bir dizi olumsuz sonuca yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Birinci, ekran süresinin fazla olmasının özellikle ergenlerde ve genç yetişkinlerde depresyon, anksiyete ve sosyal fobi gibi psikolojik sorunlara yol açabileceğini de açıkladı. Günlük 3 saati aşan ekran süresinin, depresyon ve anksiyete riskini artırdığına dair bulgulara dikkat çeken Birinci, 4 saatten fazla ekran süresinin panik atak ve sosyal fobiye yol açabileceğini ifade etti.
Çocuklarda Ekran Süresi ve Fiziksel Sağlık
Birinci, aşırı ekran kullanımının çocukların gelişim süreçlerine zarar verdiğini, erken yaşlarda iletişim ve motor becerilerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Ekran başında uzun süre kalmanın çocuklarda obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların yanı sıra, fiziksel gelişimi de olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.
Ekran Süresi İçin Sağlık Rehberi
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı "Teknoloji Bağımlılığı Ebeveyn Rehberi"nde, 4-6 yaş arasındaki çocukların günlük ekran süresinin 20-30 dakikayı geçmemesi gerektiği vurgulanıyor. 6-12 yaş arası çocuklar içinse, mobil cihazların sadece eğlence ve oyun amacıyla kullanımının günde 1 saatle sınırlanması öneriliyor.
Gelecekte Sağlıklı Bir Toplum İçin Ekran Süresi Kontrolü Önemli
Doç. Dr. Şuayip Birinci, teknolojinin hayatımızdaki yerini optimize etmenin, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı korumak adına önemli olduğuna dikkat çekti. Ekran bağımlılığıyla mücadelede ebeveynlerin rolünün büyük olduğunu belirten Birinci, çocukların teknoloji ile sağlıklı bir ilişki kurabilmesi için bilinçli yönlendirmelerin şart olduğunu söyledi. Ayrıca, ekran bağımlılığının önlenmesi ve etkilerinin azaltılması için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.