"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4983 %0.1
36,4072 %0.13
3.381.636 %4.882
2.962,30 0,92
Ara
İşçi Haber Yerel Haberler İzmit Körfezi'nde deniz temizliği: Balık nüfusu artacak mı?

İzmit Körfezi'nde deniz temizliği: Balık nüfusu artacak mı?

İzmit Körfezi, sanayi tesisleri, limanlar ve yoğun yerleşim alanları nedeniyle ciddi bir ekonomik ve lojistik hareketlilik içinde. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Körfez’in bu durumunun Marmara Denizi'ni de etkilediğini belirtti ve “Kuşatılmış Körfez” tabirini kullandı.

Büyükakın, İzmit Körfezi çevresindeki 2 milyonluk nüfusun yarattığı yükün yönetilmesinin zor olduğunu ve yıllardır süren duyarsızlıkların sorunları büyüttüğünü ifade etti.

2007 yılından bu yana, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK tarafından İzmit Körfezi'nin korunması için önemli projeler yürütülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile ortak yürütülen projede, 2 Mayıs 2023’ten itibaren Körfez’in doğu yakasında 8 milyon ton dip çamurunun temizlenmesine başlandı. Bu süreçte, 23 arıtma tesisi sayesinde günlük 400 ton çamurun denize karışması önlendi. 

Büyükakın, çamurun temizlenmesinin deniz ekosistemi, biyolojik çeşitlilik ve balıkların yumurtlama alanları açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, Kocaeli'de tüm evsel atıkların biyolojik olarak arıtıldığını ve denize deşarj edilmediğini belirtti. Bu uygulama, azot ve fosfor kaynaklı kirliliği ve müsilaj problemini engellemeyi hedefliyor.

MARMARA DENİZİ'NDE GÜNLÜK 4,5 MİLYON METREKÜP ATIK SU DEŞARJ EDİLİYOR

Marmara Denizi genelinde ise günlük 4,5 milyon metreküp atık su deşarjı gerçekleşiyor, bunun yüzde 53’ü sadece ön arıtma ile denize bırakılıyor ve bunun büyük kısmı İstanbul’dan kaynaklanıyor. Büyükakın, deniz yüzeyinde 8 bin ton atığın temizlendiğini, çöp kapanları ve deniz süpürgeleri ile kirli bölgelerin temizlendiğini belirtti.

2007'den itibaren deniz uçağı ile kirlilik denetimleri yapıldığını ve bu sayede gemi kaynaklı kirliliğin azaldığını ifade etti. Ayrıca, 6 deniz istasyonunda düzenli su kalitesi ölçümleri gerçekleştiriliyor.

BALIK ÇEŞİTLİLİĞİNİN ARTMASI UMUT EDİLİYOR

Büyükakın, İzmit Körfezi’ne bugüne kadar 42 bin balık salındığını ve su kalitesindeki iyileşme ile balık çeşitliliğinin arttığını açıkladı. Çamur temizliği ve arıtma tesislerinin tamamlanmasıyla Marmara Denizi'nde oksijen seviyelerinin yükseleceği ve ekosistem çeşitliliğinin artacağı umut ediliyor.

Bu çalışmalarda belediyelerin üzerine düşen sorumluluğun büyük olduğunu belirten Büyükakın, Marmara Denizi'nin geleceği için koordineli çalışmaların sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *