Vilnius heyeti ve ona bağlı kişilerin Çin'den alelacele ayrılması ve Pekin'den gelen yalanlamaların ardından Litvanyalı diplomatların güvenliğine ilişkin endişelerin yaşanmasının ardından Litvanya, Avrupalı liderlerden Çin baskısına karşı yardım isteyecek .
Çin, Tayvan'ın Vilnius'ta kendi adına bir temsilcilik ofisi açmasının ardından geçen ay Litvanya ile diplomatik bağlarını düşürdü. Litvanya'nın Çin'deki diplomatik heyeti Çarşamba günü ülkeyi aceleyle ayarlanan bir çıkışla terk etti ve duruma aşina bir diplomatik kaynak, ayrılmalarını gözdağı vermeye bir yanıt olarak nitelendirdi.
Çin dışişleri bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin'deki Litvanyalı diplomatların güvenliğine ilişkin endişelerin temelsiz olduğunu söyledi. Litvanya cumhurbaşkanının danışmanı daha sonra Litvanya kamu yayıncısına Baltık devlet liderinin Avrupalı meslektaşlarından yardım isteyeceğini söyledi.
Asta Skaisgiryte, "Başkan, AB liderleriyle karşılaştığımız baskı hakkında konuşacak, bunun AB'nin ve özellikle Avrupa Komisyonu'nun Litvanya'ya bu konuda nasıl yardımcı olabileceğini tartışmaya yol açacağını düşünüyoruz." dedi.
Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin daha önce Pekin'de yaptığı bir brifingde, Litvanyalı diplomatların kişisel güvenliklerinden korktukları veya Çin'in vatandaşlarının ülke ofisinde çalışmasını yasakladığı yönündeki iddiaların tamamen hayali olduğunu söyledi.
"gözdağı verme"
Bir diplomatik kaynak Reuters'e verdiği demeçte, çarşamba günü, büyükelçilik personeli ve bağımlılarından oluşan 19 kişilik bir grup, Paris'e giderken Pekin'den ayrıldı. Başka bir diplomat, ayrılmalarını gözdağı vermeye bir yanıt olarak nitelendirmişti.
Perşembe günü Vilnius'ta gazetecilere konuşan Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Çinli yetkililerin diplomatlara kimlik kartlarının yakında artık geçerli olmayacağını bildirdiklerini söyledi.
Yetkili, bir ülkenin temsilcilerinin statüsünde yapılacak tek taraflı değişikliklerin uluslararası anlaşmaları ihlal edeceğini de sözlerine ekledi. Çin dışişleri bakanlığı, Landsbergis'in perşembe günkü açıklamalarına ilişkin yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Çin, Litvanya'dan Pekin büyükelçiliğinin statüsünü daha az maslahatgüzar ofisi olarak değiştirmesini talep etmişti. Bu, Litvanya'nın Taipei ofisinin açılmasına yanıt olarak Çin'in Vilnius'taki kendi elçiliğinde yaptığı değişikliği yansıtacaktı.
Wang, "Litvanya tarafı kişisel güvenlik konusunu Çin'e asla gündeme getirmedi" dedi.
Üst düzey bir hükümet yetkilisi ve bir endüstri kuruluşu Reuters'e verdiği demeçte, Çin çok uluslu şirketlere Litvanya ile bağlarını kesmelerini veya Çin pazarına kapatılmakla karşı karşıya kalmalarını söyledi ve şirketleri anlaşmazlığa sürükledi.
Bu haber Reuters’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.