"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2408 %0.05
37,0400 %0.03
2.304.002 %0.033
3.014,78 0,75
Ara
İşçi Haber Gündem 2024 Pastırma yazı ne zaman başlayacak ve hava sıcaklıkları nasıl değişecek?

2024 Pastırma yazı ne zaman başlayacak ve hava sıcaklıkları nasıl değişecek?

2024 yılında pastırma yazının değişen hava sıcaklıkları ve takvimi üzerine yapılan değerlendirmeler dikkat çekiyor.

2024 pastırma yazı tarihleri, değişen hava sıcaklıkları nedeniyle merak ediliyor. Gündüzleri sıcak ve güneşli, geceleri ise serin olan bu dönem, bazı yıllar iki haftaya kadar sürebiliyor. Halk takvimine göre pastırma yazı, genellikle ekim ayının sonları ile kasım ayının başlarında yaşanır; ancak son yıllarda bu durum değişiklik göstermekte.

Pastırma yazı öncesi geri sayım başladı! Pastırma sıcakları ne zaman  başlıyor, kaç gün sürüyor?

2024 Pastırma Sıcakları Takvimi

Pastırma sıcakları, sonbaharın ortasında, genellikle Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen birkaç gün süren sıcaklık artışını ifade eder. Bu dönemde hava, mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar gösterirken, pastırmanın kurutulması için uygun koşullar oluşur.

Pastırma sıcakları, genellikle yüksek basınç sisteminin etkisiyle gerçekleşir. Gökyüzü açık ve rüzgarsız olan bu dönemde, sabah ve akşam saatlerinde serinlik hissedilse de gündüzleri sıcaklık yaz günlerini anımsatabilir.

Ne Zaman ve Ne Kadar Sürer?

Pastırma yazı, genellikle sonbaharın ortalarında, Ekim ayının sonu ile Kasım ayının ortası arasında görülür. Türkiye’de bu dönem, genellikle Kasım ayının ilk iki haftasında yoğunlaşır; ancak hava koşullarına bağlı olarak tarihler değişebilir. Pastırma sıcakları birkaç gün ile bir hafta arasında sürebilir ve bu süreçte gündüz sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyreder.

Pastırma Yazı Nedir?

"Pastırma yazı" ifadesi, pastırmanın bu dönemde hazırlanmasıyla ilgilidir. Gündüz ve gece sıcaklık farklarının en yüksek olduğu bu dönemde, etin gözenekleri gündüzleri sıcak nedeniyle açılırken, geceleri soğuk nedeniyle kapanır. Bu durum, çemenle kaplanan etin daha iyi olgunlaşmasını sağlar. Dünyanın farklı bölgelerinde de benzer dönemler farklı adlarla anılmaktadır; Almanya’da "kocakarı yazı", İsveç’te "Azize Birgitta yazı" ve Amerika Birleşik Devletleri’nde "yerli yazı" (Indian summer) olarak bilinir.

Travel tips for Indian Summer

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *