Üreticiler, Avrupa Komisyonu (AK) tarafından önerilen yeni bir kural gerekince telefonlar ve küçük elektronik cihazlar için evrensel bir şarj çözümü oluşturmaya zorlanacaktır. Tüketicileri yeni bir cihaz satın alırken mevcut şarj cihazlarını yeniden kullanmaya teşvik ederek israfı azaltmayı amaçlamışlardır.
Teklif, AB'de satılan tüm akıllı telefonların USB-C şarj cihazlarına sahip olması gerektiğini söyledi. Apple, böyle bir hareketin inovasyona zarar vereceği konusunda uyardı.
Teknoloji devi, iPhone serisinde Apple yapımı bir "Yıldırım" konektörü kullandığından, özel bir şarj bağlantı noktası kullanan akıllı telefonların ana üreticisidir.
Firma BBC'ye verdiği demeçte, "Yalnızca bir tür bağlayıcıyı zorunlu kılan katı düzenlemenin inovasyonu teşvik etmek yerine onu boğmasından ve bunun da Avrupa'daki ve dünyadaki tüketicilere zarar vereceğinden endişe duyuyoruz" dedi.
2030 yılına kadar her Apple cihazını ve kullanımını karbon nötr hale getirmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Çoğu Android telefon, USB mikro-B şarj bağlantı noktalarıyla birlikte gelir veya zaten daha modern USB-C standardına geçmiştir.
iPad ve MacBook'un yeni modelleri, Samsung ve Huawei gibi popüler Android üreticilerinin ileri teknoloji telefon modellerinde olduğu gibi USB-C şarj bağlantı noktalarını kullanır.
Önerilen kurallar aşağıdakiler için geçerli olacaktır:
☑ Akıllı telefonlar
☑Tabletler
☑ Kameralar
☑ Kulaklık
☑ Taşınabilir hoparlör
☑ El tipi video oyun konsolları
☑ Kulakiçi kulaklıklar, akıllı saatler ve fitness takip cihazları gibi diğer ürünler, boyut ve kullanım koşullarına bağlı teknik nedenlerle dikkate alınmadı.
Teklif ayrıca hızlı şarj hızlarını da standartlaştırıyor - yani hızlı şarj edebilen cihazlar aynı hızlarda şarj edilecek.