"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3503 %0.01
37,4643 %0.19
2.367.795 %0.007
3.029,82 0,23
Ara
İşçi Haber Gündem CHP Sözcüsü Öztrak, Kayseri’de Ekonomi Masası Toplantısı’nda konuştu:

CHP Sözcüsü Öztrak, Kayseri’de Ekonomi Masası Toplantısı’nda konuştu:

”Maalesef Avrupa’nın kafasında Türkiye’yi Avrupa Birliğine almak yok. Türkiye’yi AB’nin sınırında bir sığınmacı gettosu haline getirme niyeti var” ”Bölge ülkeleriyle Ortadoğu’da kendi göbeğimizi keselim. Başkalarının müdahalesine izin vermeyelim. Diplomasi ile iş dünyasının, ihracatımızın önünü kesmeyecek bir dış politika uygulayalım”

KAYSERİ (AA) CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "Maalesef Avrupa'nın kafasında Türkiye'yi Avrupa Birliğine almak yok. Türkiye'yi AB'nin sınırında bir sığınmacı gettosu haline getirme niyeti var." dedi.

CHP Ekonomi Masası heyeti, Kayseri'de bir otelde düzenlenen toplantıda, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, sanayi kuruluşları ve esnaf temsilcileriyle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Öztrak, 2020 yılında yeni tip koronavirüsün (Kovid19) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkisini gösterdiğini ve salgının etkisiyle ekonomideki sıkıntıların kritik noktalara ulaştığını söyledi.

Öztrak, son zamanlarda yaşanan düzensiz göçün zararlarından bahsederek, Türkiye'nin en önemli beka sorunlarından birinin düzensiz göç olduğunu vurguladı.

Düzensiz göçün çözülmesi gerektiğini belirten Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Baştan çok cazip gibi gözüküyor. Sığınmacılar aslında önemli de bir ucuz emek kaynağı olmuş. Türkiye bu ucuz emeği kullanabildikçe aslında katetmesi gereken aşamaları, yani Avrupa'nın, Amerika'nın gelişmişlik seviyesinde sahip olduğu yatırımları, teknolojileri yapmak yerine doğudan gelen bu ucuz emeğin bulunduğu ülkelere doğru yaklaşıyor. Bu, ülkeyi orta gelir tuzağının dibine çekiyor. Kısa vadede tamam, cazip gözüküyor ama uzun vadede ülkenin gelişmesinin en önemli engellerinden. Sadece 40 milyar dolar Suriye'den gelen sığınmacılara harcanmış durumda. Bu parayı yatırıma kullansak çok farklı yerlerde olurduk. Maalesef Avrupa'nın kafasında Türkiye'yi Avrupa Birliğine almak yok. Türkiye'yi AB'nin sınırında bir sığınmacı gettosu haline getirme niyeti var. Para vererek bu ülkeyi bir sığınmacı gettosu haline getirmek istiyorlar. Aslında şunu bilmeleri lazım, Avrupa Birliğinin sınırı Edirne'de başlamıyor, Gürbudak'ta başlıyor. Onlar da bunu fark ettikleri zaman çok geç olacak."

G20'de salgından etkilenen vatandaşına en çok kredi veren ülkenin Türkiye olduğunu belirten Öztrak, iş dünyasının yeniden yapılandırma istemediğini, borçlarda erteleme istediklerini ifade etti.

Salgında yine ölüm vakalarının artığına dikkati çeken Öztrak, Kovid19 nedeniyle ölen kişi sayısının 250'ye yaklaştığını dile getirdi.

Öztrak, Amerika, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin Türkiye'yi riskli ülkeler arasına aldığını, bunun da turistlerin ülkeye gelmesini engellediğini belirtti.

Türkiye'nin yüzde 21,7'lik ikinci çeyrek büyüme oranına ilişkin de konuşan Öztrak, "Bir önceki çeyreğe göre ekonomik aktivitenin hızında ciddi yavaşlama var. Binde 9'a düşmüş. Bir diğer önemli nokta, şu anda GSYH seviyesi reel olarak 2018'in aynı döneminin sadece yüzde 7 üstünde. Üç yılda yüzde 7. Yıllık ortalama yüzde 2,4. Bunlar bu ülke için son derece düşük büyüme hızları." değerlendirmesinde bulundu.

Öztrak, geçen yılın aynı döneminde GSYH'nin yüzde 37'sinin emeğin payına, bu yıl ise yüzde 33'ünün çalışanlara gittiğini kaydetti.

Türkiye'nin önemli bir coğrafi konumda yer aldığını vurgulayan Öztrak, 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 58 ülkeye, 1,5 milyar nüfusa, 22 trilyon dolarlık pazara erişilebildiğini aktardı.

Bu avantajın iyi kullanılması gerektiğine dikkati çeken Öztrak, genç nüfusun da kalkınmaya katkı sağlaması için çalışma yapılmasını istedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, şöyle devam etti:

"Bugün Ortadoğu'daki ciddi sorunlar hepimize sirayet ediyor. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Egemen güçler bu işlere müdahale ettiği zaman bizim başımızdaki sorunlar çok daha büyür. Örnek Suriye, Irak, Afganistan. Biz ne diyoruz? Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kuralım. Bölge ülkeleriyle Ortadoğu'da kendi göbeğimizi keselim. Başkalarının müdahalesine izin vermeyelim. Diplomasi ile iş dünyasının, ihracatımızın önünü kesmeyecek bir dış politika uygulayalım."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *