Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen forumda, Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik iş birliğinin gelişimine dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi vesilesiyle düzenlenen bu iş forumunda aranızda bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. İstişarelerimizin yeni ortaklıkların temelini atmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Erdoğan, 2008 yılında başlatılan hükümetlerarası zirve mekanizmasının, iki ülke arasındaki çok boyutlu siyasi ve ekonomik ilişkilerin ilerlemesine büyük katkı sunduğunu vurguladı. Türk ve İtalyan iş insanlarının bu sürece olan katkısının altını çizdi.
Küresel ekonomide korumacı politikaların arttığını hatırlatan Erdoğan, “Gümrük tarifeleri üzerinden yaşanan restleşmeleri hep birlikte izliyoruz. Bu atmosferi ülkemiz adına fırsata çevirmeye çalışıyoruz” dedi. Türkiye'nin geçmiş kriz dönemlerinden başarıyla çıktığını vurgulayan Erdoğan, aynı kararlılıkla ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, bölgede yaşanan çatışmalar ve 2023’teki büyük deprem gibi zorluklara rağmen büyümeyi sürdürdüğünü belirterek, “Depremin doğrudan maliyeti 104 milyar doları, dolaylı etkileriyle birlikte 150 milyar doları buluyor. Buna rağmen yaralarımızı süratle sarıyoruz” dedi.
erdoğan: İhracatta ve savunma sanayinde rekorlar kırdık
2024 yılında Türkiye'nin ihracatının 262 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığını belirten Erdoğan, savunma sanayi ihracatının da 7 milyar 154 milyon dolarla tarihi seviyelere ulaştığını söyledi. Erdoğan, “Son 20 yılda yıllık ortalama yüzde 5 büyüme oranı yakaladık” diyerek Türkiye’nin istikrarlı büyüme performansını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 20 yılda altyapıya yaklaşık 300 milyar dolarlık yatırım yaptığını ifade etti. Aynı dönemde ihracatın 20 kat arttığını, dünya ihracatından alınan payın ikiye katlandığını ve 270 milyar dolara yakın uluslararası yatırım çekildiğini belirtti.
Erdoğan, Türkiye’deki yabancı sermayeli şirket sayısının 6 binden 80 binin üzerine çıktığını söyledi. Enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girildiğini kaydeden Erdoğan, uygulanan ekonomi programından geri adım atılmayacağını yineledi.
erdoğan: İkili ticarette hedef 40 milyar dolar
Erdoğan, Türkiye ile İtalya arasındaki ticaret hacminin 2020’de 17,3 milyar dolarken 2024’te 32 milyar doları aştığını söyledi. Meloni ile yeni hedefin 40 milyar dolar olarak belirlendiğini açıkladı. Erdoğan, “Bu zirvede Sayın Meloni ile birlikte 40 milyar dolarlık yeni hedefimizi tespit ettik” dedi.
İtalyan firmalarına çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin Asya, Ortadoğu ve Afrika’ya açılan stratejik bir kapı olduğunu belirterek, “Türk firmaları nasıl İtalya’yı Avrupa’ya açılan bir kapı olarak görüyorsa, İtalyan firmaları da Türkiye’yi değerlendirmeli” dedi.
Türk Hava Yolları’nın İtalya’daki 9 şehre İstanbul’dan doğrudan uçuş sağladığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin sahip olduğu ulaşım imkanlarının yatırım ve ticaret açısından büyük avantaj sunduğunu dile getirdi.
Erdoğan, savunma sanayi, yeşil enerji, dijital teknolojiler, akıllı şehirler ve uzay gibi stratejik alanlarda Türkiye ile İtalya’nın ortaklıklarını artırması gerektiğini söyledi. Bu sektörlerde daha güçlü iş birlikleri kurulmasının önemine dikkat çekti.
erdoğan: Vize sorunu iş dünyasının önünü tıkıyor
Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gerektiğini belirten Erdoğan, iş dünyasının vize sorunları yaşadığını ve bunun ekonomik ilişkileri olumsuz etkilediğini söyledi. Erdoğan, “İtalyan iş çevrelerinin bu sorunu AB nezdinde gündeme getirmesi iki tarafın da yararına olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş insanlarına her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını belirterek, “Her türlü sorun karşısında gerek benim, gerekse bakan arkadaşlarımın kapısı ardına kadar açık olacaktır” dedi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin de iş dünyasının hizmetinde olduğunu ekledi.
Hükümetin ticaretin önünü açmak için gerekli adımları attığını belirten Erdoğan, “Ancak sizler de takdir edersiniz ki ekonomik iş birliği sadece hükümetlerin çabasıyla gelişmez. İş dünyasının da bu noktada sorumluluk alması gerekiyor” dedi.
Erdoğan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin iki tarafın da yararına olacağını vurgularken, Avrupa Birliği’nin Türk iş insanlarına uyguladığı vize engellerinin kaldırılmasının önemine dikkat çekti. Bu konuda İtalyan iş dünyasının AB nezdinde destek vermesi gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2025 yılı sona ermeden Türkiye-İtalya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi 3. dönem toplantısının gerçekleştirileceğini söyledi. Bu toplantının ticari ilişkilerin daha ileriye taşınmasında kritik rol oynayacağını belirtti.