"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2681 %0.02
36,9719 %-0.09
2.278.610 %-0.99
3.030,37 0,08
Ara
İşçi Haber Gündem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'yi tanımadıkları ve anlamadıkları gün gidecekler!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'yi tanımadıkları ve anlamadıkları gün gidecekler!

Erdoğan, Türkiye'nin 10 Batılı büyükelçiyi sınır dışı edeceğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığına, hayırsever Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan Batılı ülkelerden 10 büyükelçiyi 'istenmeyen kişi' ilan etme emri verdiğini söyledi.

Osman Kavala, 2013'te ülke çapındaki protestoları finanse etmek ve 2016'da başarısız bir darbeye karışmakla suçlanarak dört yıldır hapiste. Ancak Kavala tüm suçlamaları reddediyor.

Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç, İsveç, Finlandiya, Yeni Zelanda ve ABD büyükelçileri 18 Ekim'de yaptıkları ortak açıklamada, Kavala davasına adil ve hızlı bir çözüm bulunması çağrısında bulundu. Açıklamayı sorumsuz olarak nitelendiren Dışişleri Bakanlığı tarafından çağrıldılar.

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Eskişehir'de yaptığı konuşmada, "Dışişleri bakanımıza gerekli emri verdim ve yapılması gerekeni söyledim: Bu 10 büyükelçi derhal istenmeyen kişi ilan edilmeli. Derhal çözeceksiniz.Türkiye'yi tanıyacaklar ve anlayacaklar. Türkiye'yi tanımadıkları ve anlamadıkları gün gidecekler" dedi kalabalığın tezahüratlarına.

ABD, Alman ve Fransız büyükelçilikleri ile Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Kavala, 2013 protestolarıyla ilgili suçlamalardan geçen yıl beraat etmişti, ancak karar bu yıl bozuldu ve darbe girişimiyle ilgili başka bir davadaki suçlamalarla birleştirildi. İnsan hakları grupları, davasının Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki muhalefete yönelik bir baskının simgesi olduğunu söylüyor.

Osman Kavala, cuma günü yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan'ın son yorumları göz önüne alındığında adil bir duruşmanın imkansız olması nedeniyle duruşmaya katılmasının anlamsız olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe günü söz konusu büyükelçilerin kendi ülkelerinde haydutları, katilleri ve teröristleri serbest bırakmayacaklarını söyledi.

Türkiye aleyhine ihlal davası

Kavala yaptığı yazılı açıklamada, "Bu şartlar altında adil yargılanma imkanı olmadığı için duruşmalara katılmanın ve savunmamı sunmanın bundan sonra anlamsız olacağına inanıyorum" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2019 yılının sonlarında Osman Kavala'nın bir suç işlediğine dair makul bir şüphe bulunmadığını söyleyerek ve tutuklanmasının onu susturmak amacıyla yapıldığını belirterek Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bu yıl benzer bir karar, yaklaşık beş yıldır hapiste tutulan Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski genel başkanı Selahattin Demirtaş davasında da çıktı. AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Avrupa Konseyi, Osman Kavala'nın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye aleyhine ihlal davası açacağını söyledi.

Kavala ve diğerleri aleyhindeki davanın bir sonraki duruşması 26 Kasım'da görülecek.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *