Sendika ve işveren arasında işçiye yer kalmaması, bir süre sonra sendikanın işçiyi ‘çantada keklik’ görmesi durumları zaman zaman görülmektedir. Bu zamanlarda işçiler üye oldukları sendikaya küsebiliyor, sendika üyeliğini iptal etmek ve başka bir sendikaya üye olmak isteyebiliyor. Peki akla gelen ilk sorulardan biri olan ‘’TİS (Toplu İş Sözleşmesi) ile aldığım haklarımı kaybeder miyim?’’ endişesi yerli mi?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 39. Maddesinde geçen dayanışma aidatı işçilere sendika üyeliğini iptal etmesi durumunda TİS (Toplu İş Sözleşmesi)’ ten yararlanma hakkı sunuyor. ‘’Dayanışma aidatı nedir, nasıl ve ne zaman verilir’’ sorularının cevabı için haberimizi okumaya devam edin...
Dayanışma Aidatı Dilekçesi Nedir?
İşveren ile işçi sendikası arasında yapılan toplu iş sözleşmesi, taraf sendikaya üye olan işçilere sosyal haklar ve maaşlara enflasyon üstünde zam olanağı sağlıyor.
Peki bu haklardan yararlanmak için çalışanlar yetkili sendikaya üye olmak zorunda mı, İşçiler antidemokratik bir ortamda sendikalaştırılıyor mu? Bu soruların cevabı dayanışma aidatı dilekçesinde gizli.
Herhangi bir kurumdaki yetkili sendikaya üye olmadan, ister başka bir sendikaya üye olarak ister hiçbir sendikaya üye olmadan, işverene dayanışma aidatı dilekçesi vererek TİS’ ten yararlanma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Dayanışma aidatı dilekçesi işveren ya da sendika tarafından herhangi bir izin gerekmeksizin yürürlüğe girer. Dayanışma aidatı dilekçesi verildiği günden başlayarak TİS’ ten doğan hakların işçi tarafına kazanılmasını sağlar.
TİS’ in yürürlük başlangıç tarihi ile imza tarihi arasında kalan zamanda işçiler dayanışma aidatı vererek geriye dönük TİS’ ten doğan hakları alabiliyor mu? bu sorunun cevabını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin...
AYM İşçi Lehine Karar Verdi
Anayasa Mahkemesi 30.12.2020 tarihli iptal kararı ile eşitliği sağladı. Önceki dönemde 6356 sayılı Kanunun 39. Maddesinin 4. Paragrafında yer alan hükme göre dayanışma aidatı dilekçesi veren işçinin TİS’ ten doğan hakları kullanmaya başlaması TİS’ in imza tarihi ile başlıyordu.
İşçilerin, TİS’ in yürürlük başlangıç tarihi ile TİS’ in imza tarihi arasında geçen sürede geriye dönük haklarını almasını engelleyen hüküm kaldırılarak işçilerin dayanışma aidatı verdikleri günden başlayarak TİS’ ten doğan hakları kullanmaya başlamasının önü açıldı. Böylelikle işçilerin hür iradesiyle sendika seçme hakkını kullanmasına yönelik büyük bir adım atılmış oldu.
İlgili haberi okumak için tıklayın
Dilekçe Aidatı Nereye Verilir?
Çalıştığı işyerinde işçi statüsünde yer alan ve yetkili sendikaya üyeliği bulunmayan işçi dayanışma aidatı dilekçesini işverene verir. Bu dilekçenin verildiği gün itibari ile gerek yetkili işçi sendikası gerek işveren onayına tabi olmaksızın TİS’ ten doğan hakları kazanmış olur. Dayanışma aidatının miktarı sendika aidatı miktarından fazla olamaz.
Dayanışma aidatı dilekçesine tıklayarak ( https://www.enerjiis.org.tr/dokumanlar/dayanisma-aidata-dilekcesi.pdf ) ulaşabilirsiniz