"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2668 %0.02
36,9728 %-0.08
2.280.176 %-1.222
3.032,41 0,15
Ara
İşçi Haber Gündem Doğu Avrupa'da COVID-19 vakaları 20 milyona ulaştı

Doğu Avrupa'da COVID-19 vakaları 20 milyona ulaştı

Reuters'in verilerine göre, Doğu Avrupa'da şimdiye kadar kaydedilen koronavirüs enfeksiyonlarının sayısı pazar günü 20 milyonu aştı.

Bölgedeki ülkeler, Avrupa'daki en düşük aşılama oranlarına sahiptir ve nüfusun yarısından azı tek doz aşı almıştır.

Our World in Data'ya göre Macaristan, nüfusunun %62'sinin en az bir aşı olmasıyla bölgenin aşı oranlarında ilk sırada yer alırken, Ukrayna sakinlerinin yalnızca %19'una tek doz aşı verdi.

Cuma gününe kadar Reuters verilerine göre, bölgedeki yeni enfeksiyonlar istikrarlı bir şekilde arttı ve şu anda günde ortalama 83.700 yeni vakanın üzerinde, geçen yıl kasım ayından bu yana en yüksek seviyede. Doğu Avrupa, dünya nüfusunun sadece %4'üne sahip olmasına rağmen, küresel olarak bildirilen tüm yeni vakaların kabaca %20'sini oluşturuyor.

En fazla ölüm bildiren ülkeler

Bir Reuters analizine göre, dünyada en fazla ölüm bildiren ilk beş ülkeden üçü Doğu Avrupa'da - Rusya, Ukrayna ve Romanya.

Dünya Sağlık Örgütü acil durum direktörü Mike Ryan Perşembe günü yaptığı açıklamada, kısıtlamaların kaldırılmasından sonra kapalı mekanlarda daha fazla sosyal toplantının, Avrupa'daki birçok ülkede COVID-19 enfeksiyonlarında artışa neden olduğunu söyledi. 

Enfeksiyon dalgası yoğunlaştıkça, Doğu Avrupa'daki birçok insan aşılanmadıkları için meydan okuma ve pişmanlık arasında ikiye bölünmüş durumda. Yüzlerce kişi Sofya ve diğer şehirlerde Perşembe günü yürürlüğe giren ve birçok kapalı kamusal alana erişimi aşılanmış kişilerle sınırlayan zorunlu sertifikaları protesto etti.

Bir Avrupa Komisyonu anketi, Eurobarometer, Avrupa Birliği'nin doğusundaki çoğu ülkede üç kişiden en az birinin sağlık sistemine güvenmediğini, blok ortalamasının %18 olduğunu gösterdi.

Reuters analizine göre, doğu Avrupa'da bildirilen tüm yeni vakaların %40'ından fazlası Rusya'daydı ve 120 kişi her beş dakikada bir pozitif test ediyor. Sağlık Bakanı Mikhail Murashko Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin sağlık sisteminin büyük bir baskı altında çalıştığını söyledi. Cuma günü ülke, üst üste dördüncü gün için rekor COVID ölümleri bildirdi. Şimdiye kadar Rusya, nüfusunun yaklaşık %36'sını bir aşı atışıyla aşıladı.

Ülkenin en kalabalık şehri ve başkenti Moskova, önümüzdeki hafta, hastalığın yayılmasını önlemek için süpermarketler ve eczaneler gibi temel mağazalar dışındaki tüm işletmeleri kapatacak.

Slovakya, AB'deki en düşük aşılama oranlarından birine sahip

Sağlık bakanlığı verilerinin çarşamba günü gösterdiğine göre, Slovakya 19 Ekim'de 3,480 yeni COVID-19 vakası bildirdi ve mart ayından bu yana en yüksek günlük oran. Ülke, AB'deki en düşük aşılama oranlarından birine sahip ve 5,5 milyonluk ülkede yetişkin nüfusun yarısından biraz fazlası tam olarak aşılanmış durumda. Bu, bazı komşu ülkelere göre enfeksiyonlarda daha hızlı bir artışa katkıda bulunmuştur.

Romanya'da hastaneler, ülke genelinde tamamen dolu olan acil durum yataklarıyla kırılma noktasına kadar gerildi. Morglar da tam kapasite çalışıyordu. Ülke salı günü rekor sayıda günlük koronavirüs ölümleri ve enfeksiyonları bildirdi. Virüs, aşılama oranının düşük olduğu bir ülkede bu ay ortalama her beş dakikada bir kişiyi öldürüyordu.

Ukrayna, cuma günü art arda ikinci gün için günlük rekor yeni koronavirüs enfeksiyonları ve buna bağlı ölümler kaydetti. Ayrıca, yetkililerin enfeksiyonları dizginlemek için yıl sonuna kadar frenleme uygulamasına izin veren bir olağanüstü hal uzatıldı.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *