Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında önemli tedbirler uygulamaya koydu. Bu önlemler arasında, perakende satış fişi ve fatura gibi mali belgelerin doğru ve zamanında düzenlenmesi ile kartla ödeme imkanlarının genişletilmesi yer alıyor.
Yeni Nesil Cihazlar
Bakanlığın 2013 yılında başlattığı uygulama çerçevesinde, perakende işletmelerinde banka kartlarıyla ödeme yapılmasını sağlayan seyyar EFT-POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirilmesi hedefleniyor. Böylece, yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden gerçekleştirilen banka kartı tahsilatları, slip ve fiş şeklinde tek bir belge olarak düzenlenmeye başlanacak.
Bu değişiklik, seyyar EFT-POS cihazlarıyla yapılan tahsilatların kayıtdışı kalmasının önüne geçerken, bu cihazlar aracılığıyla mevzuata aykırı borç verme veya satış yapılan kişilerden farklı kişiler adına fiş düzenlenmesi gibi suiistimallerin engellenmesine de yardımcı olacak.
ceza Düzenlemeleri
Uygulama ile eski nesil ödeme kaydedici cihazların kullanımı belirli bir takvim dâhilinde sonlandırılacak. Ancak dönüşüm sürecinin tamamlanmaması üzerine 30 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan tebliğle, bu dönüşümün en geç 1 Temmuz 2024’e kadar yapılması kararlaştırıldı. Yeni tebliğ, banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesini zorunlu hale getirdi.
Bakanlık, ayrıca kanun değişikliğiyle tahsilatların başkalarının adı veya hesabı üzerinden yapılması gibi durumlara yönelik özel ceza düzenlemeleri getirdi.
Mükelleflere ve Bankalara Yazılar Gönderildi
Bakanlık, seyyar EFT-POS cihazlarının mükellefler tarafından kullanılmaya devam ettiğini tespit ettikten sonra harekete geçti. Tüm banka ve ödeme kuruluşlarına gönderilen yazıda, geçmişte hatalı olarak verilen bu cihazların kullanımına son verilmesi ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesi talep edildi.
Yapılan kontroller sonucunda, perakende mal satan veya hizmet sunan mükelleflere, yasak olmasına rağmen seyyar EFT-POS cihazı kullandıkları gerekçesiyle SMS ve mektup gönderildi. Mükelleflerden bu cihazların iade edilmesi, yeni nesil cihazlarla değiştirilmesi ve bunlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme kabul edilmesi istendi.
Ceza Uygulamaları
Yasa dışı seyyar EFT-POS cihazlarını kullanmaya devam eden mükelleflerden, bilanço esasına göre defter tutanlara 20 bin lira, işletme hesabı esasına göre defter tutanlara ise 10 bin lira ceza uygulanacak. Ayrıca, bu cihazları mükelleflerden geri almayan banka ve ödeme kuruluşlarına da 200 bin lira ceza kesilecektir.
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar üzerinden banka kartlarıyla ödeme yapılmasına olanak tanımayan mükelleflere ise her bir tespit için 20 bin lira veya 10 bin lira ceza verilecektir.
Bakan Şimşek: "Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadeleye Devam Ediyoruz"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomi ile mücadele hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla süreceğini vurguladı. Şimşek, hatalı POS cihazlarının kullanımının sonlandırılması, bu cihazların mükelleflerden alınması ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazların sağlanmasının önem taşıdığını belirtti. Bakan, bu değişimi gerçekleştirmeyen mükelleflere ve banka ile ödeme kuruluşlarına ceza kesileceğini de ekledi.