"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2596 %-0.01
36,9694 %-0.1
2.276.810 %-1.185
3.029,48 0,05
Ara
İşçi Haber Gündem Halkbank, İran yaptırımlarının ihlali nedeniyle yargılanabilir

Halkbank, İran yaptırımlarının ihlali nedeniyle yargılanabilir

ABD temyiz mahkemesi, Halkbank'ın devlete ait Türk bankasını, İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçlayan bir iddianameyi reddetme teklifini reddetti.

ABD temyiz mahkemesi cuma günü, Halkbank'ın devlete ait Türk bankasını, İran'ın Amerikan yaptırımlarından kaçmasına yardım etmekle suçlayan bir iddianameyi reddetme teklifini reddetti.

ABD 2. Temyiz Mahkemesi, Yabancı Egemen Dokunulmazlıklar Yasası bankayı korusa bile, Halkbank'a yönelik suçlamanın ticari faaliyet istisnası kapsamına girdiğini söyledi.

Savcılar, Halkbank'ı petrol gelirlerini önce altına, ardından İran'ın çıkarları için nakite çevirmekle ve petrol gelirlerinin transferini haklı çıkarmak için sahte gıda sevkiyatlarını belgelemekle suçladı. Ayrıca Halkbank'ın İran'a gizlice 20 milyar dolarlık kısıtlı fon transfer etmesine yardımcı olduğunu ve en az 1 milyar doların ABD finans sistemi aracılığıyla aklandığını söylediler.

Halkbank suçlamaları reddetti

Halkbank, yaptırımlardan kaçınmak için İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki para hizmet sağlayıcıları ve paravan şirketleri kullandığı iddiasıyla banka dolandırıcılığı, kara para aklama ve komplo suçlamalarını reddetti.

Banka, federal Yabancı Egemen Dokunulmazlıklar Yasası uyarınca kovuşturmadan muaf olduğunu, çünkü bu yasaya göre dokunulmazlığı olan Türkiye ile "eş anlamlı" olduğunu iddia etmişti. Halkbank, ABD Bölge Yargıcı Richard Berman'ın 1 Ekim'de yargılanmasına izin veren kararı temyiz ediyordu.

Berman, eski Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla'nın mahkûm edilmesi ve Türk-İranlı altın tüccarı Reza Zarrab'ın suçunu kabul etmesi de dahil olmak üzere birçok ilgili davaya nezaret etti.

Halkbank'ın davası ABD-Türkiye ilişkilerini karmaşık hale getirdi.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *