NATO müttefikleri Cuma günü Ukrayna'nın uçuşa yasak bölge talebini desteklerini artırdıklarını, ancak doğrudan müdahalenin Rusya'nın kendi ülkesine saldırmasıyla sınırlı, daha geniş ve daha acımasız bir Avrupa savaşına yol açacağını söyleyerek reddettiler.
Avrupa Birliği ve Batı askeri ittifakı NATO'ya katılmak isteyen eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Ukrayna, şu anda ikisine de üye değil. Şimdiye kadar verilen destek, esas olarak Rusya'ya yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar şeklinde geldi ve AB üyeleri Cuma günü henüz daha fazla mali ceza gelmediğini belirtti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "Biz bu çatışmanın parçası değiliz. NATO müttefikleri olarak, bu savaşın Ukrayna'nın ötesine tırmanmasını önlemek gibi bir sorumluluğumuz var çünkü bu daha tehlikeli, daha yıkıcı olur ve daha fazla insani acıya neden olur." dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Rusya'nın şehirleri bombalaması ve Avrupa'nın en büyük nükleer santraline savaş açmasıyla Moskova'nın işgalinin dokuz gün önce başlamasından bu yana Batılı güçlere uçuşa yasak bölge uygulaması çağrısında bulundu.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Cuma günü erken saatlerde yayınladığı bir video mesajında, NATO dışişleri bakanlarının Putin'in bu ülkedeki isyancı şehirlere karşı Rusya destekli yıkıcı harekata atıfta bulunarak "Ukrayna'yı Suriye'ye çevirmesine" izin vermemeleri gerektiğini söyledi.
"Çok geç olmadan harekete geçin"
Stoltenberg, NATO'nun Ukrayna'nın çaresizliğini anladığını, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını "korkunç" olarak nitelendirdiğini ve Rusya'nın daha ağır silahlar yaymasıyla en kötüsünün henüz gelmediği konusunda uyardı.
Ancak bunu yaparsak (uçuşa yasak bölge) Avrupa'da tam teşekküllü bir savaşa yol açabilecek bir şeyle sonuçlanacağına da inanıyoruz" dedi.
NATO üyeleri Ukrayna'ya silah gönderiyor, ancak askeri harekattan vazgeçtiler. Rusya ve NATO üyeleri ABD, İngiltere ve Fransa'nın tümü nükleer güçlerdir.
Stoltenberg, NATO'nun uçuşa yasak bölge uygulamasının tek yolunun Rus uçaklarını vurmak için NATO uçakları göndermek olduğunu söyledi ve tırmanma riskinin çok büyük olacağını da sözlerine ekledi.
"Müttefikler, Ukrayna hava sahasında faaliyet gösteren NATO uçaklarına veya Ukrayna topraklarında faaliyet gösteren NATO birliklerine sahip olmamamız konusunda hemfikir" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ittifakın NATO topraklarının "her santimini" saldırılara karşı koruyacağını söyledi. Blinken, "Bizimki savunma amaçlı bir ittifak. Çatışma istemiyoruz. Ancak çatışma bize gelirse, hazırız" diye söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.