Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Endonezya'nın Norveç ile ormansızlaşmadan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik işbirliği anlaşmasını sona erdirdiği belirtti.
Geçen yıl Norveç, REDD+ olarak bilinen Birleşmiş Milletler destekli bir orman koruma programı kapsamında ormansızlaşmayı önleme konusundaki 2016-2017 sonuçlarına dayanarak Endonezya'ya 56 milyon dolarlık bir katkı yaptığını açıkladı.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya ülkesinin sera gazını azaltma taahhüdünü yerine getirmesinin ardından "Norveç hükümetinin yükümlülüğünün yerine getirilmesinde somut ilerleme olmaması" nedeniyle anlaşmayı feshetmeye karar verdiğini söyledi. 2016-2017 döneminde 11,2 milyon ton karbondioksit emisyonuna eşdeğer emisyon.
"Niyet Mektubunu feshetme kararı, Endonezya Hükümeti'nin sera gazı emisyonlarını azaltma taahhüdünü hiçbir şekilde etkilemeyecektir" dedi.
Norveç'in Uluslararası İklim ve Orman Girişimi, Oslo'nun ödemeleriyle ilgili tartışmaların "iki ülkenin düzenleyici sınırları tarafından belirlenen çerçeveler dahilinde yapıcı ve iyi ilerlediğini" söyledi.
Grup yaptığı açıklamada, Endonezya'nın iklim değişikliğini hafifletme çabalarını desteklemeye devam etmeyi planladığını söyledi.
Jakarta'daki Norveç büyükelçiliği, Cumartesi günü Reuters'in yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Ormansızlaşma kontrolü, Endonezya'nın iklim değişikliğiyle mücadele için küresel Paris anlaşmasındaki taahhütlerinin bir parçası. Ormansızlaşmayı yılda 325.000 ila 450.000 hektar (800.000-1.1 milyon dönüm) ile sınırlamayı hedefliyor, bu seviyenin ekonomik kalkınmaya hala izin vereceğine inanıyor.
Paris anlaşması kapsamında Endonezya, uluslararası yardımla 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %41 oranında azaltmayı taahhüt etti. Hükümet yetkilileri, ülkenin 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedeflediğini söyledi .
Bu yazı Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.