Afganistan’da Taliban’ın hakimiyeti ele geçirmesinin ardından ülkeyi terk etmek isteyen binlerce vatandaş, Kabil Havaalanı'na akın etmişti. Afganların hayatlarını kaybetmek pahasına uçaklara tırmanmaya çalışması ile ilgili tişört tasarımı yapılıp satışa sunulması dünya genelinde bomba etkisi yarattı.
İNSANLIĞIMIZDAN UTANDIK
ABD'de online satış yapan ve bir internet sitesinde yer alan tasarımlar, görenleri şaşkına çevirdi. Satışa sunulan tişörttlerde ülkelerini terketmeye çalışan Afganların ABD uçağından düşme anı tasvir edilerek online satışa koyan firma, eleştiri oklarından kaçamadı.
Afganların düştüğü anları herkes dehşet içinde izlerken, ABD merkezli satış platformunda o anlar tişörtlerin üstüne basılarak satışa sunuldu. Ardından İnternet sitesi üzerinden satılan ve hayatını kaybeden Afganlarla alay edilen tişörtlerin üzerinde "Kabil Gökyüzü Dalış Kulübü" yazıyordu. İnternet sitesine koyulup üstüne satın alınan tişörtlere tepki gecikmedi. İnsanlığımızdan utandık kelimesi tam anlamıyla bu durum olsa gerek, hayatlarından vazgeçmek uğruna uçaklara tırmanan Afganlara üzülmemiz gerekirken üstüne bu olayın alay konusu haline getirilmesi kelimelerin bittiği yerdir.
TEPKİ GÖREN TİŞÖRTÜN SATIŞI DURDURULDU
Sosyal medya kullanıcıları, alışveriş sitelerinin “ölen insanlarla alay ettiğini” ve “onların acılarından faydalanmaya çalıştığını” belirterek, tişörtlerin satışa sunulmasına büyük tepki gösterdi. Çok sayıda kullanıcı, “Kabil Atlama Kulübü 2021” (Kabul Skydiving Club Est. 2021) isimli tişörtleri “iğrenç” olarak adlandırdı.
ETSY, tepkiler üzerine tişörtlerin internet üzerinden satışını durdurdu. İnsanlığını bir nebzede kaybetmemiş olacaklar ki firma satışı durdurdu. Kullanıcılar, platformun internet sitesinde “Üzgünüz, bu ürün ve mağaza şu anda kullanılamıyor.” uyarısıyla karşılaştı. Öte yandan, tepkilere rağmen söz konusu tişörtlerin satışı Singapur merkezli alışveriş sitesi “TShirtAtLowPrice.com” üzerinden devam ediyor.
Afganların uçak kanatlarında verdiği yaşam mücadelesi alay konusu olması ve üstüne bu durumun ticari amaç haline gelmesi bize " Dünya tarihinde bunu bile yaşadık!" dedittirdi.