"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3122 %0.21
37,2200 %-0.48
2.405.439 %0.711
3.018,55 -0,07
Ara
İşçi Haber Gündem VLP temelli yerli Kovid19 aşısı, Faz3 aşamasında Delta varyantına karşı test edilecek

VLP temelli yerli Kovid19 aşısı, Faz3 aşamasında Delta varyantına karşı test edilecek

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Faz 1 Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş: ”Gerek Faz1’den ve gerek Faz2’den çıkardığımız deneyimler, aşının güvenli olduğu yönünde. Yerli VLP aşısında ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadık” ”Yerli VLP aşımızın aşılamaları bitmiş olup klinik takipleri ve immünolojik değerlendirmeleri devam ediyor. Ağustosun sonu itibarıyla da laboratuvar verilerinin klinik verilerle beraber sonlandırılmış olmasını ve Faz3 dosyasının hazırlanmasını bekliyoruz. Yani yerli VLP aşımızın Faz3 aşamasına geçmesi çok yakın, eylül içerisinde geçmesi mümkün”

ANKARA (AA) Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Faz 1 Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Faz2 çalışmaları biten virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid19 aşısının, Faz3 aşamasında Delta varyantlarına karşı uyarlanıp test edileceğini bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Prof. Dr. İhsan Gürsel tarafından geliştirilen ve Ankara Onkoloji Hastanesinde TÜBİTAK COVID19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren yerli VLP aşı adayının Faz2 çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Aşının Faz2 çalışmalarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, VLP aşısının, varyantlara karşı hızla dizayn edilebilmesi ve virüsün 4 önemli antijenini de kapsaması nedeniyle inovatif, yenilikçi bir aşı olduğunu söyledi.

Faz1 aşamasında aşının dozunu ve güvenliği test ettiklerini, güvenliği konusunda olumlu gelişmeler kaydedildiğini anımsatan Altuntaş, şöyle konuştu:

"26 Haziran itibarıyla Faz2 aşamasına geçmiştik. Faz2 aşaması daha çok aşının ve ilaçlarının aktivitesinin test edilmesi, yine güvenilirliğinin daha fazla sayıda gönüllü üzerinde test edilmesi demektir. 330 gönüllü ile üç merkezde gerçekleştirdik. 8 Ağustos itibarıyla yerli VLP aşımızın ikinci doz aşılamaları da bitti. Bu arada 35. gün kontrolleri ve 49. gün kontrolleri de devam etmekte. Yani yerli VLP aşımızın aşılamaları bitmiş olup klinik takipleri ve immünolojik değerlendirmeleri devam ediyor. Ağustosun sonu itibarıyla da laboratuvar verilerinin klinik verilerle beraber sonlandırılmış olmasını ve Faz3 dosyasının hazırlanmasını bekliyoruz. Yani yerli VLP aşımızın Faz3 aşamasına geçmesi çok yakın, eylül içerisinde geçmesi mümkün. Planımız, beklentimiz eylül içerisinde Faz3 aşamasına geçmek."

Faz1'in 10'lu, Faz2'nin 100'lü sayılarda gönüllü üzerinde denendiğini ancak Faz3 ün daha fazla gönüllüyle gerçekleştirileceğini belirten Altuntaş, "Yerli VLP aşımız TURKOVAC'tan sonra ikinci aşımız da yolda. Bu da VLP aşısı. VLP aşısının inovatif yönüyle beraber bir an önce klinik kullanıma, yaygın kullanıma sunmak, ticari ürün haline dönüştürmek istiyorsak Faz3'ün de belli bir aşamada tamamlanmış olması ve bunun sonuçlarıyla birlikte etkinliğinin gösterilmiş olması, bununla birlikte erken kullanım izni alması gerekiyor." dedi.

Altuntaş, Faz1 ve Faz3'den çıkan sonuçlara ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Gerek Faz1'den ve gerek Faz2'den çıkardığımız deneyimler, aşının güvenli olduğu yönünde. Yerli VLP aşısında ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadık. Çok hafif düzeyde lokal yan etkiler tabii ki oldu. Etkinliği konusunda, yani aşının çalışıp çalışmadığı konusunda kendi klinik gözlemlerimize baktığımız zaman da aşının aktif olduğunu, çalıştığını söyleyebiliriz ancak etkin olup olmadığını söylemek için Faz3 çalışmasının sonuçları beklenmeli. Önemli sayıda vatandaşımız aşı oldu, yerli aşı bekleyen vatandaşlarımız var, onları yerli VLP veya TURKOVAC aşısına gönüllü olmaya davet ediyoruz ve bekliyoruz."

"Yerli VLP aşısı, elimizde önemli bir güç"

Prof. Dr. Altuntaş, yerli VLP aşısının etkisine ilişkin olarak şunları söyledi:

"Yerli VLP aşımız büyük umut vadediyor. İnşallah eylülde de Faz3 aşamasına geçeceğiz. Faz3 aşamasının olumlu sonuçlanmasıyla erken kullanım onayı umut ediyoruz. Yerli VLP aşımızın belli bir mesafe katetmesiyle yine bu yılın sonuna doğru veya gelecek yılın başlarında yaygın kullanıma geçeceğini, erken kullanım için izin alabileceğini, veriler uygun olursa tahmin ediyoruz. Yerli VLP aşısının, özellikle bu mutantların, varyantların yaygın olduğu ve önümüzdeki süreçlerde de değişeceğini öngörürsek elimizde önemli bir güç olduğunu söyleyebilirim."

Yerli VLP aşısının Faz2 aşamasında Wuhan ve İngiliz tipi varyantlarına karşı test edildiğini anımsatan Altuntaş, "Yerli VLP aşısı varyantlara karşı hızla uyarlanabilir, hızla dizayn edilebilir, bu da pandemide önemli bir güçtür. Yerli VLP aşımız özellikle Faz3 aşamasında Delta varyantlarına karşı uyarlanıp test edilecektir." dedi.

18 yaş üzeri sağlıklı, Kovid19 geçirmemiş ve aşılanmamış kişiler gönüllü olabilecek

Faz3 aşamasının hızla bitmesi için sağlıklı gönüllülerin buna sahip çıkması gerektiğine işaret eden Altuntaş, "18 yaşın üzerinde olan sağlıklı ve Kovid geçirmemiş, aşı olmamış kişilerin yine yerli aşımıza müracaatları önemli tabii. Tabii ki Faz3 aşamasında çeşitli gruplar, çeşitli alt analizler olabilir. Daha önce aşı olanların bir grubuna bu yerli VLP aşısı da uygulanabilir, onu zamanla, gelecek ay herhalde göreceğiz." değerlendirmesini yaptı.


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *