Her geçen gün eğitime yönelik düzenlemelere bir yenisi daha ekleniyor. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı'na yönelik güncellemeler geldi. Bu bağlamda YÖK ile MEB arasında “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı” yenilenerek yürürlüğe girdi. Ayrıca MEB tarafından “Uygulama Öğrencilerinin Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Öğretim Kurumlarında Yapacakları Öğretmenlik Uygulamasına İlişkin Yönergede”de güncellendi.
PEDAGOJİK FORMASYON YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Önceki yıllarda Yök, pedagojik formasyonu kaldırmasıyla birlikte birçok sorun ortaya çıkmasına neden oldu. İlgili alandan mezun olan öğretmenler, açıkta kalarak iş kollarında dezavantajlı bir şekilde başlamak durumda kaldı. Ardından bu durumu düzeltmek adına yeni düzenlemeler getirdi. YÖK pedagojik formasyon eğitimiyle ilgili daha önce 18.11.2015 tarihinde hazırlanan usul ve esasları gözden geçirerek gerekli düzenlemeleri gerçekleştirdi. Bu kapsamda yapılan düzenlemelere yönelik açıklamada şu ifadeler kaydedildi:
“Bu çerçevede pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, paydaşların görüş ve önerileri de alınarak 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni öğretmenlik programları ile uyumlu hale getirilmiştir. ‘Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar', güncellenmiş haliyle Yükseköğretim Kurulu tarafından da onaylanarak 2021-2022 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir.
Yükseköğretim kurumlarında ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı itibarıyla yüz yüze eğitimin yeniden başlamasına bağlı olarak, öğretmenlik eğitimi programlarıyla süregelen çalışmalar kapsamında geçmişte de uygulanan pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarının da belirlenen yeni usul ve esaslar çerçevesinde; “üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde milli eğitim müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı” gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir.”
PEDAGOJİK FORMASYONU DUYURMUŞTU
Geçtiğimiz haftalarda YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, “Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ‘Eğitimde İş Birliği Protokolü' güncellenmekte olup , 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren ‘Pedogojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı' ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır. Önümüzdeki günlerde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır” denildi.