Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan sorunlar arasındadır. Bu bağlamda kaza geçiren kişilerin mağduriyetlerinin gerek maddi gerekse manevi anlamda giderilmesi maksadıyla kanun tarafından kazaya maruz kalan kişilere birçok haklar tanınmıştır. Peki, trafik kazalarında meydana gelen zararların giderilmesi için tazminat alabilir miyim?
Bu soruya en doğru cevabı, işin uzmanı olan bilirkişi Avukat Furkan Yavuz'a sorduk. Edindiği bilgi ve birikim doğrultusunda kafanızdaki tüm soruları gidermek için yazımızın devamını okumayı unutmayın.
Trafik Kazalarında Meydana Gelen Zararların Giderilmesi İçin Tazminat Alabilir miyim?
En az bir motorlu aracın karıştığı kazada; bedensel zararlar (ölüm, yaralanma, sakatlık gibi) ile üçüncü kişilere ait araba, motosiklet, ev gibi malvarlıklarında meydana gelen zararların tazmini amacıyla zarara uğrayan kişi veya kişiler tarafından, trafik kazasına sebebiyet vermiş kusurlu aracın trafik sigortası veya poliçe kapsamına göre kasko sigorta poliçesini düzenleyen sigorta şirketine, kazanın meydana gelmesine sebebiyet veren araç sürücüne, aracın malikine ve araç işletenine karşı dava açılabilir veya tahkim yoluna başvurulabilir. Uygulamada genel olarak Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmak suretiyle sigorta şirketlerinden tazminat talep edilmektedir.
Maddi hasarlı trafik kazalarında, araçta meydana gelen hasarlar ve aracın hasarlanması nedeniyle reel piyasa koşullarında aracın değerinde meydana gelen azalmalar (değer kaybı) başta olmak üzere kusurlu aracın trafik sigorta poliçesini düzenlemiş sigorta şirketinden, poliçe kapsamına göre kasko sigorta şirketinden talep edilebilir. Kazanın meydana gelmesine kendi kusuru ile sebep olmuş araçta meydana gelen hasarlar kasko sigorta şirketinden talep edilebilmektedir. Araçlarda meydana gelen hasarlar ve değer kayıpları trafik sigorta poliçesi teminatı kapsamında bulunmakta ise de sigorta şirketleri tarafından araçtaki hasarlar orijinal parça tedarik edilmeyerek onarılmakta, haksız bir şekilde değer kaybı tazminatı talepleri reddedilmektedir. Kaza sonrasında aracın onarımı tamamlanmasına rağmen aracın satılması durumunda piyasa değeri düşmektedir. Örneğin kaza öncesinde aracın değeri 120.000-TL iken kaza sonrası aracın hasar kaydı bulunması ve aracın çeşitli tamir ve onarımlardan geçmesi nedeniyle daha düşük bir fiyata farazi 105.000 TL bedelle reel piyasada alıcı bulması, aradaki 15.000 TL’lik fiyat farkını değer kaybı olarak karşımıza çıkarmaktadır.
Yaralanmalı trafik kazalarında, insanlarda oluşan sakatlıklar, doku ve organ kayıpları nedeniyle çalışma gücünün azalmasından kaynaklanan zararlar, tedavi masrafları ve tedavi sürecindeki bakıcı giderleri, geçici iş göremez olarak bulunan döneme ilişkin zararlar başta olmak üzere kusurlu aracın trafik sigorta poliçesini düzenlemiş sigorta şirketinden, poliçe kapsamına göre kasko sigorta şirketinden talep edilebilir. Ayrıca kusurlu aracın kasko sigorta poliçesi kapsamında teminat bulunması koşuluyla manevi zararlar da talep edilebilmektedir.
Ölümlü Trafik Kazalarında Tazminat Alabilir miyim?
Ölümlü trafik kazalarında; ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıpları, cenaze ve defin gideri için yapmış oldukları masrafları, ayrıca ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin duyduğu acı, üzüntü, elem, keder nedeniyle manevi tazminat talep etme hakları bulunmaktadır.
Prosedürün nasıl ilerlediğinden bahsetmek gerekirse, Karayolları Trafik Kanunu m. 97 hükmü gereği öncelikle sigorta şirketine başvurma dava şartı olduğundan, sigorta şirketine başvuru yapılabilir, akabinde dava açılabilir veya tahkim yoluna başvurulabilir. Sigorta şirketine başvuru yapılmadan dava açılması veya tahkim yoluna başvurulması durumunda davalar veya başvurular dava şartı yokluğundan reddedilmektedir.
Özetle, oluşabilecek trafik kazalarında yukarıda bahsi geçen taleplerde bulunmak uğranılan zararın azami suretle giderilmesini sağlayacaktır. Fakat hak kaybına uğramamak adına hukuki destek alınması daha doğru bir karar olacaktır.
Daha detaylı bilgiye erişmek, soru, görüş ve önerilerinizi paylaşmak için [email protected] adresinden iletişim kurabilirsiniz.