"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Darende Gökpınar Sulama Birliği işçilerinin hakları tehlikede: Sendikadan istifa etmeye zorluyorlar

Darende Gökpınar Sulama Birliği işçilerinin hakları tehlikede: Sendikadan istifa etmeye zorluyorlar

Malatya’nın Darende ilçesinde bulunan Gökpınar Sulama Birliği Başkanlığı’na ilişkin ortaya atılan iddialar dikkat çekiyor. Sulama Birliği Başkanı ve ekibinin, Enerji İşçileri Sendikası'na üye olan çalışanlarına yönelik baskı ve cazip teklifler sunarak sendikadan istifa ettirmeye çalıştığı öne sürülüyor.

İddiaya göre, Sulama Birliği Müdürü Aziz Çalışkan ve yanında çalışan Muhittin Delier, sendika üyelerini çeşitli yollarla istifaya zorlamak amacıyla hem baskı yapıyor hem de bazı çalışanlara cazip teklifler sunuyor. Bu durum, sendika üyeleri arasında işçilerin sendikal hakları konusunda büyük bir endişeye yol açmış durumda.

İŞÇİLERE BASKI YAPILIYOR

2015 tarihinde yapılan açılışla hizmete giren Darende Gökpınar Sulama Tesisi, Fırat Havzası içerisinde yer alan Gökpınar kaynağı ile ova topraklarının bir kısmını içine alan; Malatya ili, Darende ilçesine bağlı 10 mahalle, Sivas İli Gürün İlçesi 3 köye sulama hizmeti veriyor.

Gökpınar Sulama Birliği’nin Devlet Su İşleri’ne (DSİ) devredilmesinin ardından birlik yönetimi, denetim, meclis ve başkanın görevine son verilmiş, 6 Haziran 2018 tarihinde alınan kararla, Darende Gökpınar Sulama Birliği Başkanlığına Elektrik Elektronik Mühendisi Harun Kaygusuz getirilmişti.

6 yıldır Sulama Birliği Başkanlığını yürüten Kaygusuz’un ve Sulama Birliği Müdürü Aziz Çalışkan ile Muhittin Delier'in ismi bu günlerde yönetimi altında çalışan işçileri baskı ve cazip tekliflerle üyesi oldukları sendikalarından istifa etmeleri için zorlamak iddialarıyla anılıyor.

Whatsapp Image 2024 07 30 At 18.35.31

ENERJİ İŞ SENDİKASI İLE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNE İMZA ATILMIŞTI

Darende Gökpınar Sulama Birliği Başkanlığı bünyesinde bulunan 01.01.2023 – 31.12.2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere toplu iş sözleşmesi imza altına alınmıştı.

Söz konusu dönemde yapılan sözleşmenin duyurusuyla ilgili Enerji İş tarafından şu ifadeler kullanılmıştı:

“Enerji İşçileri Sendikasının gelenek haline getirdiği işçi- işveren ve sendika toplantıları ile emekçi kardeşlerimiz sıkıntılarını, isteklerini ve gelecek dönem toplu iş sözleşmesiyle alakalı temennilerini rahatça dile getirebilmektedirler.”

SENDİKA YETKİLİLERİNDEN KAYGUSUZ’A ZİYARET GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİ

Enerji İş Sendikası’nın sosyal medya hesabından 6 gün önce yapılan duyuruda, sendika yetkilileri tarafından Darende Gökpınar Sulama Birliği ve Başkanı Kaygusuz’a yapılan ziyaretle ilgili açıklama yapılmış ve olumlu ifadeler kullanılmıştı.

Tüm bu bilgiler ışığında Darende Gökpınar Sulama Birliği yönetiminin işçileri sendikal haklarından neden mahrum etmeye çalıştıkları akıllarda soru işaretleri yarattı.

İşçiler ve kamuoyunda, sendikaların ve çalışan haklarının korunması konusundaki endişeler artarken, olayın aydınlatılması için yetkililerden açıklama bekleniyor.

YÖNETİME İLİŞKİN İDDİALAR ÇALIŞANLARLA SINIRLI DEĞİL

Öte yandan Birliğe ve yönetimine yönelik eleştiri ve iddialar bunlarla sınırlı kalmıyor. 2021 yılında bölgenin çeşitli gazetelerinde yer alan haberlere göre çiftçiler, tarlalarına sulama birliği tarafından sulama suyu verilmediğini ileri sürerek, sorunlarının çözümü için yardım istediklerini belirttiler.

Darende ilçesinde çiftçiler, Gökpınar Sulama Birliği tarafından su olmasına rağmen sulama suyu verilmediği ve bu nedenle de ağaçların kurumaya yüz tuttuğunu söylediler.

Çiftçiler diğer mahallelere su verilmesine rağmen, su yetersizliğinin gerekçe gösterilmesine anlam veremediklerini kaydederek sorunlarının çözümü için Gökderen’in de sulama sahasına dahil edilmesini istediler.

Whatsapp Image 2024 07 30 At 18.35.30

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *