Sosyal Güvenlik emekçisi ağır koşullar altında çalışırken ücretlerin düşük verilmesi mağdurları ayağa kaldırdı. ”Sefalet ücreti ” adı altında çalışmaktan rahatsızlık duyduklarını dile getirerek ”insanca yaşamak istiyoruz” diye SGK önünde sloganlar attı.
SGK İŞÇİSİ ‘ARTIK YETER’ DİYOR
SGK çalışanların EYT düzenlemesinin ardından ağır iş yükü ile karşı karşıya bırakıldığı belirtilen açıklama şöyle denildi: “SGK yılda ortalama 400 bin emeklilik işlemi gerçekleştiriyor. Bakan’ın açıklamasına göre EYT düzenlemesi ile 2,5 milyon kişinin bundan faydalanacak. İlk başta açıklanan 5000 prim gün vaadinin değişmesiyle düzenlemenin kapsamının ne olacağı da ayrı bir merak konusu. Bu durumda oluşacak yoğunluğun mevcut personelle karşılanması çok büyük sıkıntılara neden olacaktır. Sürekli çıkarılan vergi ve prim aflarıyla beraber diğer işlerini de yetiştirmek için zaten gece gündüz demeden çalışan SGK işçileri ‘artık yeter’ diyor.”
HUKUKSUZLUK DEVAM ETTİ
“SGK personeli kamu kurumları arasında en düşük ücretle çalıştırılıyor” denilen açıklamada “Tamamı üniversite mezunu olan, yıllarca KPSS’ye hazırlanarak yüksek puanlarla Kuruma ataması yapılan SGK Emekçileri açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyona hizmet veriyor. 2012’de yayımlanan 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile daha önceden SGK işçisinin aldığı yılda iki asgari ücret tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler “eşit işe eşit ücret” adı altında kaldırıldı. O dönem sendikamız öncülüğünde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonucu, KHK çıkarmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden alınan yetki kanununda, çalışanların ekonomik haklarını düzenlemeye dair bir yetkinin bulunmadığı, ayrıca yasayla verilen bir hakkın kanun hükmünde kararname ile kaldırılamayacağı belirtilerek tekrar düzenleme yapılması en üst mahkeme tarafından karar altına alındı. Ancak, SGK bir düzenleme yapmadı. Bu konuda defalarca eylem yapmış, mahkemelere başvurulmuş, kimi illerde ilk derece mahkemeler kazanmış olsak da hukuksuzluk devam etti” ifadeleri kullanıldı.