Girgin,“2023 Bütçesi görüşmelerinde Bakan Bilgin’e 1,5 milyona yakın işçinin staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti yaşadığını söylemiş, ‘bu sorunu staj sigortalılık başlangıcı olacak şekilde EYT ile birlikte çözmek zorundasınız’ demiştik.
Bakan Bilgin gönderdiği cevapta ‘çıraklık ve stajyerlikte geçen sürelerin malullük yaşlılık ve ölüm sigortası kapsamında bulunmadığını’ söylüyor ve şunu ekliyor ‘İşletmelerde mesleki eğitimin amacı, öğrencinin iş hayatına dâhil olması değil eğitiminin bir parçası olarak eğitim gördüğü mesleği uygulama ile öğrenmesidir. Başka bir ifade ile bunlar bildiğimiz anlamda bir çalışan değil öğrencidirler’ diyor. Sonunda ise stajın sigortalılık başlangıcı olması kanunen imkânsızdır diyor.
Girgin şu açıklamalarla devam etti:
‘KANUNEN İMKÂNSIZ’ BİR BAHANE DEĞİL!
Bakan ‘kanunen imkânsız’ diyor. Bu bir bahane değil. Mağduriyeti gidermek için yeni düzenleme yaparız, kanunen mümkün olur. Siyaseti mağduriyetleri gidermek için yapmıyorsak, neden yapıyoruz?
Staj, öğrenciler için eğitim-öğretim dönemlerinde edindikleri teorik bilgileri çalışmalara aktif olarak katılarak bilgi ve becerilerini geliştirdikleri, mesleklerine ilk adımı attıkları önemli bir süreçtir. Çırak ve stajyerler eğitimleri sırasında kendi mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmenin yanında, normal bir işçiden farksız çalışarak mal ve hizmet üretiminde fiilen rol almakta, işletmelere ve ülkemize katma değer sağlamaktadır.
YARGITAY ALMANYA’DA YAPILAN STAJI SİGORTALILIK BAŞLANGICI KABUL ETTİ
Yurt dışında Meslek liselerinde, Mesleki eğitim merkezlerinde okumakta iken staja tabi tutulan öğrencilerin stajda geçen süreleri borçlanabilmektedir.
Yargıtay Kararı ile “Almanya’da Mesleki Eğitim Dolayısıyla Zorunlu Prim Ödenen Dönemler, Sigorta Başlangıç Tarihi Olarak Kabul Edilir.” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454) ile Almanya’da mesleki eğitim dolayısıyla zorunlu prim ödenen dönemler, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilmesi gerektiğine hükmetti. Kendi ülkesinin vatandaşının başka ülkedeki yaptığı staj ya da çıraklık eğitimini sigortalılık başlangıcı olarak sayan sosyal güvenlik kurumumuzun, kendi ülkesinde staj ya da çıraklık yapan vatandaşının staj ya da çıraklığını emeklilikte esas almaması eşitlik ilkesine aykırıdır.
STAJ KONUSU EYT İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİDİR!
Çözmek istediğinizde çözüm basit. Ancak Bakan bu yönde bir siyasi irade göstermeyeceklerini söylemiş. Küçük yaşlarda iş yaşamına katılan staj ve çıraklık mağduriyeti yaşayan işçilerimizin sorunlarının çözümü için; Aday çırak, çırak, mesleki eğitim ve staj dönemlerinde kısa vadeli sigorta kolları kapsamında primleri ödenen ve fiilen çalıştıkları kayıt altına alınan kişilere borçlanma hakkı tanınmalı, uzun vadeli sigorta kolları bakımından sigorta başlangıç sürelerinin hesaplanmasında bu süreler esas alınmalıdır.