"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.338.086 %-1.246
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Galeriler Sağlık Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin

Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin

LGS ve YKS dönemi yaklaştıkça çocuklarda ve genç erişkinlerde sınav kaygısı artıyor. Sınav kaygısı ise bruksizme yol açabiliyor.

Stres yönetiminde biz yetişkinler bile zorlanırken, çocuklar için hayatlarının ilerleyen dönemlerini etkileyecek olan bu ilk adımların atılmasında durum çok daha karmaşık olabiliyor. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir bu dönemi hasarsız atlatmanın yollarını anlattı.

Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 1
“Anksiyete artışı bizim karşımıza sıklıkla ‘bruksizm’ yani ‘diş sıkma’ alışkanlığı ile çıkıyor” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir şöyle devam etti: “Şiddetli baş ağrıları, kulak ağrısı veya çiğneme sırasında rahatsızlık gibi şikayetlerle de kendini belli edebileceği gibi, dişlerde çatlak veya kırılmalara, çene ekleminde ciddi hasarlara da sebebiyet verebiliyor. Bruksizm, hastalarımızın çoğu zaman farkında olmadan, normal fonksiyonlar dışında çalıştırdıkları çene ve çiğneme kaslarının, çene eklemine yaptırdığı kuvvetli hareketler sonucu oluşur. Uyku sırasında oluşabileceği gibi, gün içinde de tekrarlayabilir. Bazı hastalarımızda diş sıkmaya diş gıcırdatma da eşlik eder. Sınav dönemleri çocuklar ve genç erişkinlerde diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının tetiklendiği ve özellikle ebeveynlerin farkındalıklarını arttırarak, gecikmeden önlem alınması gereken ciddi bir problemdir.”
1 / 6
Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 2
UYKU ANINDA EBEVEYNLER DİKKAT! Uyku esnasında diş sıkmaya diş gıcırdatmanın da eklendiği durumlarda ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dt. Nurgül Demir “Ebeveynler diş yüzeylerinin sürtünme sesi ile problemin farkına varabilir; ancak sadece diş sıkma alışkanlığı olan hastalarımızda teşhis genellikle kulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri gibi şikayetler oluşmaya başladığında konulur. Henüz şiddetli şikayetleri olmayan bruksizm hastalarımızda ilk teşhis ise, diş muayenesi sırasında konulmaktadır. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar, dolgu ve diş yüzeylerinde kırılmalar ile bruksizm tanısının erken konulması, ileride oluşabilecek ciddi problemlerin önüne geçer. Hastadan alınan detaylı bir tıbbi hikâye ile etkene ve hastaya yönelik bir takip planlaması yapılarak, ileride oluşacak problemlerin önüne geçilebilir” dedi.
2 / 6
Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 3
Tedavi yöntemlerinden de bahseden Dt. Nurgül Demir şunları söyledi: -Diş sıkmasını önleyici bruksizm plağı, botulinum toksin (botoks) uygulaması gibi yetişkin bruksizm hastalarının tedavisinde uygulanan yöntemler çocuklar için kesinlikle uygun değildir. Bu nedenle, çocuklarda bruksizmin tedavisi, daha çok etkeni ortadan kaldırmaya yönelik olarak yapılır.
3 / 6
Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 4
-Bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda ebeveynlerin çocuklarını izlemesi çok önemlidir. Gece uyurken duyulan diş gıcırdatma sesi, çocuktaki bruksizm alışkanlığının ebeveynler tarafından fark edilebilecek bir göstergesidir ve geç kalınmadan bir diş hekimine danışılmalıdır.
4 / 6
Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 5
-Erken dönemde bruksizme sebep olan etken ortadan kaldırılmadığı takdirde, baş ağrısı, çene eklemi bölgesinde ağrı, kulak ağrısı, diş yüzeylerinde aşınmalar, çiğneme sırasında hassasiyet gibi şikayetlere ek olarak, şiddetli bruksizm alışkanlığı olan hastalarımızda çene eklemlerinde hasar oluşmaya başlayabilir. Ayrıca uykuda nefes tutma alışkanlığının çocukluk bruksizmine eşlik edebileceği de bilinmektedir.
5 / 6
Bruksizme dikkat! Sınav stresi çocuklarınızı dişinden etmesin 6
-Sınav zamanları gibi dönemsel stres varlığında, gece diş gıcırdatma sesi duyulduğunda çocuğu derin uykudan uyandırmak oluşabilecek şikayetleri ve bruksizm sıklığını azaltabilir; ancak uzun süreli problemlerde, kontrol altına alınamayan stres varlığında çocuk diş hekiminin yanı sıra, bir çocuk psikoloğuna veya psikiyatristine danışmak gerekebilir.
6 / 6
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *