"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2960 %0.06
37,2438 %-0.02
2.480.765 %-0.171
3.069,09 -0,06
Ara
İşçi Haber Siyaset Sosyal Demokrat Halkçı Parti yeniden kuruldu: Hangi isimler var?

Sosyal Demokrat Halkçı Parti yeniden kuruldu: Hangi isimler var?

Yeniden kurulan Sosyaldemokrat Halkçı Parti'nin (SHP) genel başkanlığına film yapımcısı ve sinemacı Burak Çelik seçildi. Parti, 60 kentte teşkilatlanacaklarını, eylülde de kongre yapacaklarını duyurdu.

Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP), genel başkanlığa film yapımcısı ve sinemacı Burak Çelik'in seçildiğini bildirdi.

SHP Kurucular Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, partinin resmi olarak 28 Haziran'da, yaklaşık 5 aylık çalışmalar sonucu, geçmişte SHP, DSP ve CHP'de siyaset yapmış isimlerin oluşturduğu Yüksek İstişare Kurulu'nun ortak noktada buluşmasıyla kurulduğu belirtildi.

Açıklamada, partinin yıllar sonra yeniden Türk siyaset sahnesinde yer almasının bazı kesimleri rahatsız ettiği, günlerdir partiye ve Kurucular Kurulu üyelerine baskı yapıldığı kaydedildi.

Partinin yeni genel merkez binasının bu ay içerisinde hizmete açılacağı, çok sayıda sinema sanatçısının, eski ve güncel belediye başkanının, bürokrat ile aktif görevde bulunan meclis üyesinin partiye katılmak istediği belirtilen açıklamada, 60 ilde teşkilatlanarak eylülde kongre yapılacağı bilgisi verildi.

“BİZLER, BU MİLLETE YENİ BİR YOL AÇMAK İSTİYORUZ”

Türkiye'nin tüm kesimlerini kucaklayan bir siyasi anlayışla, Atatürkçü ve özgürlükçü olarak milletin huzuruna çıkmaktan gurur duyulduğu bildirilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Hiçbir siyasi partiyi bölmek, desteklemek ya da kaybettirmek gibi bir gayemiz yoktur. Bizler, bu millete yeni bir yol açmak istiyoruz. Kurucu Genel Başkanımız merhum Erdal İnönü, liderimiz Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kurduğumuz 7 kişilik Yüksek İstişare Kurulumuzun ortak desteği ve kurucular kurulumuzun imzası ile partimizin genel başkanlığına, uzun yıllar belediye başkanlarının ve milletvekillerinin danışmanlık ve reklam çalışmalarını yürüten, genç, dinamik, Erdal İnönü'nün mirası olan sosyal demokrasiyi yeniden genç kuşaklara ve milletimize aktaracak kişi, film yapımcısı ve sinemacı Burak Çelik seçilmiştir."

9 TEMMUZ’DA LİSTEYE GİRDİ

Kuruluş işlemleri tamamlanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının "faaliyette olan siyasi partiler" listesinde yer aldı.

Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığına verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran'da tamamlanan partiyi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi. Listede kısaltması "SHP" olarak yer alan partinin adresi, Kızılay Karanfil Sokak'ta gösterildi.

Sosyal Demokrat Halkçı Partinin kurucuları şu isimlerden oluştu:

"Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."

SHP’NİN GEÇMİŞİ

Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), 1985 yılında Halkçı Parti ve SODEP'in birleşmesiyle kurulan, Türkiye’nin sosyal demokrat siyasi hayatında önemli bir yer tutan partidir. SHP, özellikle 1980’li ve 1990’lı yıllarda Türk siyasetinde aktif rol oynamıştır.

SHP'NİN KURULUŞU VE İLK YILLARI

1985 yılında kurulan SHP'nin kurucu Genel Başkanı Aydın Güven Gürkan’dı. Ancak, 1986 yılında Gürkan’ın görevini Erdal İnönü’ye devretmesiyle parti yeni bir ivme kazandı. SHP, 1980 darbesi sonrasında yeniden yapılanan Türkiye siyasetinde, sol görüşlü seçmenler için bir çekim merkezi haline geldi.

İKTİDAR DÖNEMLERİ VE KOALİSYON HÜKÜMETLERİ

SHP, 1991 genel seçimlerinde önemli bir başarı elde ederek Doğru Yol Partisi (DYP) ile koalisyon hükümeti kurdu. Bu koalisyonda Süleyman Demirel Başbakan, Erdal İnönü ise Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Bu dönem, SHP'nin Türk siyasi tarihinde önemli bir yer edinmesini sağladı.

1993 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın vefatı sonrası Süleyman Demirel Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı oldu. Demirel’in Cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte, DYP Genel Başkanlığı’na Tansu Çiller seçildi ve SHP-DYP koalisyonu devam etti. Bu dönemde SHP, hükümette etkin bir rol oynadı ve birçok bakanlıkta görev aldı.

PARTİNİN FESHİ VE CHP İLE BİRLEŞME

SHP, 1993 yılında yapılan kurultayda Murat Karayalçın’ı genel başkan olarak seçti. Ancak 1995 yılında yapılan SHP-CHP ortak kurultayında, SHP'nin feshedilerek Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) katılmasına karar verildi. Bu birleşme, Türk solunda güç birliği oluşturma amacı taşıyordu.

YENİDEN KURULUŞ VE GELECEK BEKLENTİLERİ

Yargıtay’ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) 28 Haziran 2023 tarihinde yeniden kurulmuştur. Partinin genel merkezi Ankara Karanfil Sokak’ta bulunmaktadır. SHP'nin yeniden kuruluşu, Türk siyasetinde yeni bir dönemin habercisi olarak görülmektedir. Parti, geçmişteki mirasını ve tecrübelerini yeniden canlandırarak, sosyal demokrat politikalarıyla Türkiye’nin siyasi hayatında yeniden etkin bir rol üstlenmeyi hedefliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *