Alman basınında yer alan haberlere göre, Cottbus ve Berlin savcılıkları Dışişleri Bakanlığı çalışanları hakkında soruşturma açtı, ancak soruşturmanın selameti açısından başka bir açıklama yapmadı.

Haberlerde, Dışişleri Bakanlığı personelinin Alman büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarına sahte veya eksik belgeleri olan kişilere Almanya'ya giriş izni vermeleri talimatı verdiği ve bu yolla binlerce kişinin Almanya'ya geldiği iddia edildi.

Macron'un mağlubiyeti: Fransa'da sandıktan aşırı sağ çıktı Macron'un mağlubiyeti: Fransa'da sandıktan aşırı sağ çıktı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, bu iddiaları reddederek Berlin ve Cottbus savcılıklarının Pakistan üzerinden Almanya’ya giriş yapan 20 kadar Afganlı ile ilgili üç soruşturma yürüttüğünü belirtti. Açıklamada, bu Afganlıların kimliklerinin şüphe bırakmayacak şekilde doğrulandığı ve güvenlik kontrollerinin başarıyla tamamlandığı savunularak, "Ortaya çıkan tek şey vizenin ilgili belgeye yapıştırılmamasıdır," ifadesi kullanıldı.

SORUNLARIN ÇOĞU "VEKALET PASAPORTLARI" İLE İLGİLİ

Açıklamada, sorunların çoğunlukla "vekalet pasaportları" ile ilgili olduğu, bu pasaportların çoğu zaman kişinin kendisi yerine bir yakını tarafından teslim alındığı belirtildi. Bu pasaportların düzenlendiği ülkede geçerli bir seyahat belgesi olduğu ancak Almanya açısından bu pasaportlarla vize verilmemesi gerektiği vurgulandı. Almanya'ya giriş izni verilen yabancılara seyahat belgesi düzenlenmesi gerektiği, yetkililerin neden bu pasaportları fark edemediğinin aydınlatılması gerektiği ifade edildi.

Diğer yandan, Focus dergisinde sadece Afganlıların değil, Suriye, Pakistan ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinden insanların da bu şekilde Almanya'ya geldiği iddia edildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı