Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, yargıya ilişkin önemli düzenlemeleri içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 13 maddesini kabul etti.
Avukatlık Stajında Yenilikler
Kabul edilen maddelere göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Avukatlık Kanunu'nda önemli değişiklikler gerçekleştiriliyor. Avukatlık stajı sırasında, stajyerlerin fiilen çalıştığı herhangi bir işte sigortalı olmaları, stajlarını engellemeyecek. Ayrıca, adli ve idari yargı hakim ve savcı adayları ile kamu kurumlarında görev yapan personel, mahkemelerde aylıksız veya ücretsiz izinli olarak avukatlık stajı yapabilecek. Bu staj sürecinde, ilgilinin talebi üzerine yıllık izinler de kullanılabilecek.
Staj süresince, kamu görevini aksatmamak şartıyla çalışma saatleri ve izin dönemleri düzenlenebilecek. Ancak, stajın yanı sıra kamu görevi ifa edilen durumlarda, staj sürecinde de aylıksız veya ücretsiz izin verilebilecek.
Noterlik Kanunu’nda Değişiklikler
Noterlik Kanunu'nda yapılan değişiklikler, noterlerin tatil gün ve saatlerinde çalışma usul ve esaslarını düzenliyor. Noterlerin tatil günlerinde çalışması, Türkiye Noterler Birliği'nin mütalaasıyla Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe girecek yönetmelik ile belirlenecek. Noterlik Ücret Tarifesi de her yıl mart ayı yerine ocak ayının başında düzenlenecek.
Noterliklerde yapılan işlemler için ödenecek olan vergi, harç ve noterlik ücretleri artık nakit veya banka kartı gibi çeşitli yöntemlerle tahsil edilebilecek. Bununla birlikte, noterlerin vergi beyanname verme usulleri sadeleştirilecek ve her ayın ilk 5 iş günü içerisinde bir önceki aya ait beyannameler hazırlanarak ilgili dairelere iletilecek.
Türk Medeni Kanunu'ndaki Değişiklikler
Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, adın değiştirilmesi durumunda bu değişikliğin nüfus siciline kayıt edilmesi ve Basın İlan Kurumu’nun ilan portalında ilan edilmesi zorunlu hale getirildi. İlanın içeriğinde, mahkeme bilgileri ve kişinin önceki ve yeni adı gibi detaylar yer alacak.
Boşanma davalarıyla ilgili olarak, ortak hayatı kuramayan çiftlerin yeniden dava açabilmesi için gereken süre 3 yıldan 1 yıla düşürüldü. Boşanma sebeplerinden biriyle açılan davanın reddedilmesi durumunda, bu kararın kesinleşmesinden sonra 1 yıl geçmesi halinde evlilik birliği temelden sarsılmış sayılacak ve bu durumda boşanmaya karar verilebilecek.
Gelecek Adımlar
Noterlik ve avukatlık düzenlemelerine dair bu önemli değişikliklerin ardından, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, görüşmelere yarın saat 11.30’da devam edileceğini duyurdu.