"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2295 %-0.11
36,9786 %-0.07
2.278.951 %-0.836
3.015,09 -0,42
Ara
İşçi Haber Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ukrayna'nın Türk İHA'larını kullanması yüzünden bizi suçlamayın!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ukrayna'nın Türk İHA'larını kullanması yüzünden bizi suçlamayın!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Türk yapımı İHA'ları konuşlandırmasından Türkiye'nin sorumlu tutulamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya, Ukrayna'nın ülkenin doğusunda Türkiye'de üretilen insansız hava araçlarını kullanmasına sert tepki göstermişti.

Çarşamba günü Kremlin, Kiev'in Rus destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bir pozisyonu vurmak için bir Bayraktar TB2 insansız hava aracı konuşlandırmasının ardından, insansız uçakların doğu Ukrayna'da istikrarsızlaştırıcı bir etki yaratma riski taşıdığını söyledi. 

Çavuşoğlu, cumartesi günü geç saatlerde Roma'daki G20 zirvesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüştükten sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Bir devlet bunları bizden alıyorsa, bu artık bir Türk ürünü değildir, Belki Türkiye üretti ama o Ukrayna'ya ait. Bundan Türkiye sorumlu tutulamaz."

NATO ülkelerinden askeri destek alan Ukrayna, Kiev yakınlarındaki bir fabrikada insansız hava araçları üretmek için Ankara ile anlaşma yaptı.

Anlaşma, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalar konusunda Ankara ile yakın işbirliği içinde olan Rusya'yı, karşıt taraflara ve enerji sektöründeki olumlu bağlara rağmen üzdü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, cuma günü yaptığı açıklamada, Kiev'in insansız hava araçlarını kullanmasının savunma amaçlı olduğunu söylerken, silahlı kuvvetlerinin, salı günü Rus yanlısı ayrılıkçıları ateşi kesmeye zorlamak için konuşlandırıldığını ve savaşan taraflar arasındaki temas hattını geçmediğini de sözlerine ekledi. 

Rus destekli güçler, 2014'ten bu yana doğu Ukrayna'da Ukrayna birlikleriyle savaşıyor, Kiev'in söylediğine göre 14.000 kişi öldü.

İlginizi çekebilir

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *