"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,3718 %0.43
37,0821 %0.03
2.605.028 %1.173
2.973,39 -0,09
Ara
İşçi Haber Gündem Fransa, bozulan denizaltı anlaşması üzerine Avustralya'ya neden öfkeli?

Fransa, bozulan denizaltı anlaşması üzerine Avustralya'ya neden öfkeli?

Avustralya, Fransa ile 12 konvansiyonel saldırı denizaltısı satın almak için 66 milyar dolarlık bir anlaşmayı iptal etti. Peki, Fransa, bozulan denizaltı anlaşması üzerine Avustralya'ya neden öfkeli?

Avustralya, Fransa ile 12 konvansiyonel saldırı denizaltısı satın almak için 66 milyar dolarlık bir anlaşmayı iptal etti. Bunun yerine ülke, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'tan sekiz nükleer enerjili denizaltı satın alacak. Anlaşma sadece nükleer denizaltıları değil, aynı zamanda seyir, hipersonik ve hassas vuruşlu füze teknolojisini de içeriyor; Canberra, Batı Pasifik'i giderek daha büyük bir Çin Donanması ile paylaştığı için ihtiyaç duyduğuna karar verdi .

Bu ayın başlarında açıklanan yeni anlaşma Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık arasında. Koşullarına göre, Avustralya, konvansiyonel olarak çalışan altı Collins sınıfı denizaltısının (bu hikayenin başında resmedilmiştir) yerine sekiz nükleer enerjili denizaltı alacak . Anlaşma, Avustralya'yı nükleer enerjiyle çalışan denizaltıları işleten dünyada yalnızca yedinci ülke olma yolunda belirliyor. Diğer güçler ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa ve Hindistan'dır.

Avustralya'nın collins sınıfı denizaltıları, aukus anlaşmasının ardından nükleer denizaltı filosu ile değiştirilecek

Bu anlaşmaya dahil olan denizaltıların, nükleer gücü bir itiş gücü olarak kullanan saldırı denizaltıları olduğunu belirtmek önemlidir. Onlar edilir değil nükleer silahların, özellikle donatılmış denizaltından fırlatılan balistik füzeler . Bir gün taktik nükleer silahlarla (nükleer uçlu torpidolar veya seyir füzeleri gibi) silahlandırılabilecekleri düşünülebilir, ancak yine de donanmaları geleneksel olarak çalışan denizaltılarını bu tür nükleer silahlarla donatmaktan alıkoyan hiçbir şey yoktur.

Anlaşma, Avustralya'nın nükleer denizaltılarının nereden geleceğini veya hangi sınıftan modelleneceklerini belirtmiyor. Bağlam için, ABD şu anda eski Los Angeles sınıfını, Seawolf sınıfını ve daha yeni Virginia sınıfını (şu anda üretimde olan tek sınıfı) işletiyor . Birleşik Krallık, eski Trafalgar sınıfını ve daha yeni, üretimde olan Astute sınıfını işletiyor . Yeni anlaşmaya göre, ABD veya İngiltere, Avustralya'daki sekiz Avustralya denizaltısını üretmek için nükleer reaktörler sağlayacak. Önümüzdeki 18 ay boyunca Canberra, seçeneklerini analiz edecek ve hangi denizaltıların satın alınacağını belirleyecek.

Avustralya, Fransa ile uzun süredir devam eden denizaltı anlaşmasını iptal etti çünkü geleneksel olarak çalışan denizaltıların giderek daha büyük bir Çin Donanması'na karşı artık onu kesmeyeceğini anladı. Avustralya ve Fransa'nın anlaşmayı imzaladığı 2016'dan bu yana, Çin donanması muhtemelen tarihteki herhangi bir ülkenin barış zamanındaki en büyük genişlemesini yaşamaya devam etti. Sadece son beş yılda, Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN), ikinci bir uçak gemisi , tamamen yeni bir sınıftan üç yeni amfibi gemi ve düzinelerce yeni muhrip, fırkateyn, korvet ve diğer gemileri ekledi . PLAN ayrıca denizde potansiyel bir Avustralya-Çin çatışmasının kapsamını genişleterek Batı Pasifik'ten Hint Okyanusu'na giderek daha fazla girdi.

Avustralya'nın collins sınıfı denizaltıları,

Günümüzün geleneksel olarak çalışan denizaltıları etkilidir, ancak sınırlamaları vardır. Avustralya'nın mevcut Collins sınıfı denizaltıları, turbo dizel motorlar ve pillerle çalışıyor. Sonuç olarak, yüzeye çıkarken veya şnorkelle yüzerken ağır ağır 10 knot ve su altındayken 20 knot'a kadar seyahat edebilirler. Bu denizaltılar su altındayken iki kat daha hızlı hareket edebilmelerine rağmen, dizel motor için havayı yutmak ve motor dumanını boşaltmak için sık sık yüzeye çıkmaları gerekir . Bu, bir denizaltının tespit şansını artıracağı için savaş zamanında ideal değildir. Denizaltılar, pil gücüyle çalışarak, ancak yalnızca 120 saat boyunca yalnızca dört deniz mili hızında çalışarak en sessiz şekilde çalışabilirler.

Nükleer enerjili denizaltıların ise tek bir hızı vardır: hızlı. Bol nükleer enerjiye sahip olan Amerikan Virginia -sınıfı, yüzeyde veya su altındayken 25 knot hızla yol alabilir. Bu, gemilerin limandan çıktıkları andan itibaren batık olarak seyahat etmelerini ve dönene kadar su altında kalmalarını sağlar. 

Avustralya, toplam 12 Fransız tasarımı denizaltı için 66 milyar dolar veya denizaltı başına 5 milyar doların üzerinde (orijinal fiyat 40 milyar dolardı) ödeyecekti. Bu, Avustralya merkezli üretim hatlarının, altyapının ve alt filoya hizmet etme araçlarının kurulum maliyetini içermesine rağmen, bu sadece 12 denizaltı için son derece yüksek bir fiyat etiketi. ABD Donanması , aynı fiyata 20 adede kadar yüksek yetenekli Virginia sınıfı nükleer denizaltı satın alabilir , ancak karşılaştırma elmadan portakala bir karşılaştırmadır çünkü Donanma altyapı maliyetlerini ödemek zorunda kalmayacaktır.

Bu haberin çevirisini okumak için tıklayın

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *