"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2350 %0.05
37,0660 %0.1
2.307.899 %0.336
3.018,68 0,88
Ara
İşçi Haber Gündem Nobel Ödülü'nün sahibi Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu ne iş yapıyor?

Nobel Ödülü'nün sahibi Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu ne iş yapıyor?

2024 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanarak Türkiye'nin Nobel sahibi üçüncü kişisi olma unvanını elde eden Daron Acemoğlu kimdir? Daron Acemoğlu nerelidir? Hangi alanda faaliyet gösteriyor? İşte tüm merak edilenler...

2024 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanarak Türkiye'nin Nobel sahibi üçüncü bireyi olma unvanını elde eden Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da dünyaya geldi.

Kamer Daron Acemoğlu, Türkiye kökenli ve dünya çapında ünlü bir ekonomisttir. İstanbul'da doğan Acemoğlu, Ermeni kökenli olup, kurumsal ekonomi alanındaki çalışmaları ile bilinir. Ekonomik büyüme, kalkınma ve kurumların bu süreçlerdeki rolü üzerine yoğunlaşan Acemoğlu, eğitim hayatına Türkiye'de başlamış ve lisansını Londra Ekonomi Okulu’nda (London School of Economics) tamamladıktan sonra, doktorasını Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ekonomi Bölümü'nde yapmıştır. Şu anda MIT'de ekonomi profesörü olarak görevine devam etmektedir.

SON DAKİKA | Türk profesör Daron Acemoğlu'na Nobel Ekonomi ödülü! Türkiye  tarihine geçti - Finans haberlerinin doğru adresi - Mynet Finans Haber

Acemoğlu'nun en dikkat çekici eserlerinden biri, siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Ulusların Düşüşü" (Why Nations Fail) adlı kitaptır. Bu kitap, ülkelerin ekonomik refah seviyeleri arasındaki farklılıkların arkasındaki temel nedenin siyasi ve ekonomik kurumların yapısı olduğunu ileri sürmektedir. Acemoğlu'nun çalışmaları, birçok politika yapıcı, akademisyen ve uluslararası kuruluşlar tarafından yakından takip edilmekte ve tartışılmaktadır.

Acemoğlu, birçok ödül almış ve modern ekonomi alanında en etkili düşünürlerden biri olarak kabul edilmiştir.

AKP kulisi: Ekonominin başına Prof. Daron Acemoğlu getirilebilir | soL haber

DARON ACEMOĞLU'NUN HAYATI

Daron Acemoğlu, İstanbul'da Ermeni kökenli bir ailede doğdu. Babası, hukukçu Kevork Acemoğlu'dur. İlköğretimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, 1986 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu.

Lisans eğitimini İngiltere’nin York Üniversitesi’nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri bölümünde (1989) tamamladı. Londra Ekonomi Okulu’nda yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) yaparak akademik kariyerine adım attı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu’nda ders verdikten sonra, 1993 yılından itibaren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam etmiştir. 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını almış ve 2019 yılında enstitü profesörü unvanına layık görülmüştür.

Daron Acemoğlu'na Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör unvanı  verildi - Ermeni haber ajansı

EN İYİ MAKALE ÖDÜLÜ

MIT'deki kariyerinin başlarında, "The Economic Journal"da yayımlanan "Consumer Confidence and Rational Expectations: Are Agents' Beliefs Consistent With the Theory?" başlıklı makalesi, 1996 yılının en iyi makalesi ödülünü kazanmıştır. 2005 yılında, ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bir bilim insanına verilen John Bates Clark madalyasını kazanmıştır. Acemoğlu, 2006 yılında yayınlanan "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" adlı eseri ile de dikkat çekmiştir. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında bilim ödülüne layık görülmüştür.

Daron Acemoğlu, oyun ve optimizasyon teorisi üzerine araştırmalarıyla tanınan Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin Arda ve Aras adında iki oğlu vardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *