"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2659 %0
37,2925 %0.12
2.479.966 %-0.076
3.064,02 -0,23
Ara
İşçi Haber İşçi Haberleri Staj ve çıraklık için kafaları karıştıran mesaj!

Staj ve çıraklık için kafaları karıştıran mesaj!

EYT staj ve çıraklık dönemi sigortasının EYT'ye dahil edilip edilmeyeceği konusu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. İşte, 2023 EYT staj ve çıraklık sigortası son durum...

8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigorta girişi olanlara emeklilik hakkı elde etti. EYT düzenlenmesinin yasalaşıp Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından EYT başvuru işlemleri 3 Mart 2023 tarihi itibarıyle başladı. AK Parti Grup Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT staj sigortasına ilişkin "staj bir eğitimdir" ifadelerini kullandı. 

EYT'DE STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI? 

Bakan Bilgin, "Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın" değerlendirmesinde bulundu.

EYT'DE STAJ SAYILIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, "Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor.." ifadelerini kullandı.

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, TV100'deki Taksim Meydanı programında kafaları karıştıran ancak aynı zamanda umut da olan açıklamalarda bulundu. İşte o konuşmalar... 

3308 sayılı kanun 1986 yılında yürürlüğe girmiş ve günümüze kadar devam etmiştir. Aslında EYT gibi 2014, 2015'li yıllarda vatandaşların daha çok dikkatini çekmiştir. Biz de şu şekilde karar vermiştik. Bireysel başvurular bu davaya zede verir. Bizlerde bir dernek olalım ve bu çatı altında  hareket edelim istedik. 

Bizler meslek lisesi, yüksekokul, üniversite, çıraklık okulları döneminde hem eğitim hayatına devam etmiş hem de iş yerlerinde bilfiil çalışmış kişilerdir. Ekonomiye katkı sağlamıştır. Ev geçindirmiştir. Ve aynı zamanda da eğitimini tamamlayan vatandaşlardır esasında. 

Yani ben Ticaret Meslek Lisesi'nde okurken 4. sınıfında 3 gün iş yerine 2 gün de eğitime tabii tutuldum. Çıraklık okuluna gidenler ise haftanın 5 günü iş yerlerinde bilfiil çalışmış ve 1 günde teori olmak üzere eğitimlerini tamamlamıştır. 

Bizler 15, 16 yaşlarında okulumuz, iş verenimiz ve devletimiz tarafından kanuna uygunluk açısından zorunlu staja tabi tutulduk. Dedilerki bize, siz bu stajınızı bitirmeden kesinlikle ve kesinlikle mezun olamazsınız. Diplomanızı alamazsınız. Bizler de gerek özel iş yerlerinde gerek devlet kurumlarında staja tabii tutulduk. 

Ancak devletimiz bize o günün şartlarında sadece iş kazası ve meslek hastalığı bazında sigortalarımızı yapmış. O dönem bizim okul müdürlerimiz, idarecilerimiz bizlere sosyal güvenlik kartlarını verdiklerinde bizlere dediler ki çocuklar siz çok avantajlısınız.  Çünkü sizin sigorta başlangıcınız yapıldı. Siz diğerlerine göre daha önce emekli olacaksınız. Ama gel gelelim günümüz şartlarında bu bölye olmadı.

5518 sayılı kanuna göre bu şartlarda emeklilik sistemine tabii değiliz. Diyorlar ki siz o dönemde kısa vadeli prim yatırmışsınız. Uzun vadeli olmadığı için emeklilik sistemine tabi olamazsınız. Biz de diyoruz ki 15-16 yaşındaki çocukken verilen sigorta kartları biz de hala mevcut. Ne önünde ne arkasında kısa vadeli prim yattı ifadesi kesinlikle yok.

e-Devlet çalışma hayatım sistemi üzerinde şöyle bir güncellem yapıldı. İş yeri tescil numaranız, yılınız budur. Uzun vadeli prim kollarına tabi olduğunuz yer budur. Kendimden örnek vereyim. 1996 yılında ticaret meslek lisesine giderken başlangıç numarası almışım. Bir gün dahi kısa vadeli prim yatmamış. Üniversiteye gitmişim. Yıl 2002 olmuş. Ben uzun vadeli primlere tabi olarak çalışmaya başladığımda SGK bize diyor ki sizin emekliliğiniz 2000 yılından itibaren baz alınır.

Yorumlar
Y
Yılmaz 1 yıl önce
Bende diyorumki EYYYYYY vedat bey sen gel 60 yaşına kadar sanayide bi fillll kaynakçılık yap ve 60 yaşında emekli ol ilahi adalet çıraklık ve staj hakkımız kimki hakkimizi yiyor kimki hakkımıza gasp ediyor vallahide billahide hem bu dünyada hem öbür dünyada iki elim yakasında (ama şunun şurasında 14 mayısa sayilı günler kaldı) neymiş patronları kimmiş neymiş çıraklık diye kavram yokmuş sizi ve seni allaha havale ediyorum
BEĞENME
0
CEVAPLA
İlkima Dağ 1 yıl önce
Peki eğer staj başlangıç değilse neden bize sigorta kartları verilip SSK başlangıcına o tarih yazıldı. e -devlette bile sak başlangıcı staj tarihi görüldü ve normal iş hayatımızda da o sigorta numarasından devam edildi. Bu arada ben 1989-1991 yıllarında 2 okul dönemi bir de yaz dönemi(okul kapalı diye haftada 5 gün) PTT de memurların yaptığı işi yaptım çalıştım. O dönem ticaret lisesi 2 yıl staj yaptırıyordu
BEĞENME
0
CEVAPLA
S
Staj ve çırak mağdurları 1 yıl önce
Biz hakkımızı istiyoruz staj ve çıraklık mağdurları olarak kırmızı çizgimiz 60 Yaşında Emeklilik istemiyoruz.
BEĞENME
0
CEVAPLA
A
Ahmet 1 yıl önce
Önce 5000 bin gün deyip de sonra döneler diyorum 5975 çıkaran donekler biraz sözünüz adam olsun kıvırmak vatandaş 5000 bin diye para buldu kredi çekti ne oldu 4 sen daha fazlalaştı ne olacak kim ödeyecek bu paralar akalan hepiniz balasın veri ıns en kısa zamanda kayıp eder sandık da gidersiniz firildaklarla işimiz olmaz
BEĞENME
0
CEVAPLA
E
Est 1 yıl önce
Oylar staja
BEĞENME
0
CEVAPLA